Vuurtoren wordt een ‘plaatje’

NES – De vuurtoren van Ameland wordt tijdens de Kunstmaand een 'plaatje'. Het kunstobject zal nog veel spraakmakender worden dan de haas van de vorige editie. Vandaag maakte Kunstmaand Ameland het winnende ontwerp bekend.

Rachel van Balen

Kunstenares Rachel van Balen mag zich gaan uitleven op de toren. Van Balen zag de oproep van Kunstmaand Ameland voor een ontwerp voor de vuurtoren als een grote uitdaging: ‘Zo'n lang rond oppervlak is niet iets waar ik dagelijks mee te maken krijg’. Toch is de kunstenares erin geslaagd om met een ontwerp te komen, dat de juiste verbinding legt met het thema van de Kunstmaand ‘Over de Horizon’. De afbeelding toont duikers die het waterruim eerst delen met walvissen, daarna met bruinvissen en vervolgens met zeehonden. De bruinvissen en zeehonden komen voor in de Noordzee en Waddenzee en de walvissen laten zich af en toe in de Noordzee zien. Het rood-witte markeringspunt van de oorspronkelijke vuurtoren blijft middels concentrische cirkels behouden in het winnende ontwerp. Rachel van Balen begint half oktober aan de transformatie van de vuurtoren en is op 5 november klaar. Het kunstwerk is tot begin december op Ameland te bewonderen.

Project Vuurtoren

De robuuste rood-witte gietijzeren vuurtoren is in 1880 gebouwd en wordt door Stichting Amelander Musea beschikbaar gesteld voor het kunstproject van Kunstmaand Ameland. De vuurtoren, waarvan de lichtfunctie nog in gebruik is, wordt dagelijks door vele toeristen bezocht. De toren is hard toe aan een nieuw laagje verf, maar voordat dat zover is werden kunstenaars gevraagd hoe zij het beeldbepalende pand zouden omdopen tot een waar kunstwerk. Niet alleen de buitenkant is een kunstproject, maar ook elk van de 12 ringen aan de binnenkant van de toren wordt gevuld met werk van een tiental kunstenaars uit zowel Nederland als het buiteland waaronder Karin van der Molen, Albert Geertjens, Jytte Høeg en Lars Waldemar.

Twintigste editie Kunstmaand Ameland

De feestelijke opening van Kunstmaand Ameland (1 t/m 30 november) vindt plaats op zaterdag 5 november. De titel van de lustrumeditie van Kunstmaand Ameland is 'Over de Horizon'. Hiermee doelt de organisatie op de noordelijke landen en de kunstenaars die zich laten inspireren door de horizon. Daarnaast kijkt de organisatie graag vooruit, naar wat de toekomst te brengen heeft, in plaats van terug te blikken op de afgelopen twintig jaar. Een internationaal gezelschap van kunstenaars uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Nederland en voor het eerst ook uit IJsland is geselecteerd om kunst te exposeren op Ameland. Vroeger voeren de Amelanders voor handel naar deze landen gelegen aan de Oostzee en nu wordt kunst uit deze regio naar Ameland gebracht.

⇒ lees hier meer over de vuurtoren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *