De Blauwe Distel gedateerde ambtswoning

BALLUM – Blijft De Blauwe Distel aan de Duinweg burgemeesterswoning of gaat de gemeente elders een ambtswoning aankopen? Dat is nog niet helemaal duidelijk. De gemeente wíl een woning aan kunnen bieden aan haar burgemeester, zoveel is wel duidelijk.

De Blauwe Distel staat op een prachtig plekje, op een duin. De reetjes lopen in de achtertuin en vanaf het terras kun je ze rustig bespieden. De afgelopen jaren zijn er voor de diverse achtereenvolgende burgemeesters wat aanpassingen verricht, maar het blijft een huis dat niet voldoet aan de duurzaamheidseisen die Ameland hoog in het vaandel heeft staan. Als de gemeente besluit dat dit de ambtswoning moet blijven, dan moet er fiks geïnvesteerd worden. Destijds roemde burgemeester Albert de Hoop het plekje, maar waarnemend burgemeester Gerard van Klaveren loopt niet warm voor het huis met vele trappen en trappetjes en dito kamers en hokjes. Van Klaveren noemt het diplomatiek "een ietwat gedateerd huis, in al zijn facetten". Dat er iets aan moet gebeuren is geen vraag.

Het college wil 400.000 euro uittrekken voor de verbouwing. Als het hoger uitpakt, dan moet de raad kiezen uit slopen en op dezelfde plek herbouwen, verkopen en elders op het eiland bouwen of elders op het eiland een woning kopen die ambtswoning wordt. Wethouder Theo Faber neemt daarop een voorschot: “Als je de kosten als hoogste criterium neemt dan moet je deze woning verkopen en een andere aankopen.” Faber wil bij voorkeur een energieneutrale woning, die niet burgemeesterafhankelijk is en zeker 30 jaar mee kan zonder dat er tussentijds weer iets moet worden aangepast.

De gemeenteraad is er om de hoofdlijnen van het gemeentelijk beleid te bepalen en zo belanden dan ook de opties op de raadstafel. Enkele gemeentelijke politici verliezen die hoofdlijn uit het oog en willen zelf de staat van ambtswoning beoordelen. “Mag de raad eens in de ambtswoning kijken?” durft schaduwfractielid Marloes Rijpstra tijdens de raadscommissievergadering van maandag 1 juli voor te stellen. Wethouder Faber grijnst wat en vermoedt dat Van Klaveren dat wel goed zal vinden. De waarnemend burgervader is niet bij de vergadering aanwezig. Hij is op vakantie.

Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland), Jeroen de Jong (CDA) en Jeppe Groenewold (VVD) spreken zich tijdens de meningvormende vergadering duidelijk uit voor behoud van De Blauwe Distel aan de Duinweg. “De ambtswoning staat op een mooie plek,” zegt IJnsen. “Deze locatie handhaven en de verbouwing van binnenuit uitvoeren,” valt De Jong hem bij. Ook Groenewold wil de huidige woning behouden. “Wij zijn niet voor verkoop.”

In de raadsvergadering van 15 juli gaat de raad kiezen uit de opties.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *