Gemeente heeft gelijk maar wil het niet halen

BALLUM – Gemeente Ameland heeft bij de rechter zijn gelijk gekregen, toen zij in 2017 een bouwstop oplegde aan Exploitatiemaatschappij Duynpark Boomhiemke, de projectontwikkelaar die huisjes op vakantiepark Boomhiemke plaatste en verkocht voor Roompot. Of de gemeente dat recht ook gaat halen valt nog te bezien. Maandagavond 1 juli werd het collegevoorstel, om toch de bestemming van het park maar aan te passen aan de illegale bouwerij, in de raadscommissie besproken. De coalitiefracties Ameland Eén en PvdA hielden zich gedeisd, maar de oppositie (Ameland’82, Algemeen Belang Ameland, CDA en VVD) had er wel het een en ander over op te merken.

In 2017 werd gebouwd buiten de kampeerbestemming, dat voor een deel van Boomhiemke geldt. Waar kampeerbestemming geldt mogen tenten staan, of caravans, maar geen huisjes met een fundering. Die werden destijds wel geplaatst en de gemeente ging over tot handhaving; er werd twee keer een bouwstop opgelegd. Toen de bouwstops bij de rechter werden bevochten, kreeg de gemeente gelijk. Intussen waren er al negen gefundeerde huisje gebouwd en verkocht en de nieuwe eigenaren wisten niet dat ze een illegaal bouwwerk hadden aangeschaft.

Er zijn nu nog 13 kavels die ontwikkeld kunnen worden en als de gemeente het bestemmingsplan Boomhiemke wijzigt van kamperen naar chalets, dan kunnen er huisjes op gezet worden die op ruime afstand van elkaar staan en dan zijn meteen die negen illegale lodges gelegaliseerd. Roompot wil dat wel.

Het college wil het liefst afzien van verdere handhaving, omdat de schade en overlast daarvan niet opweegt tegen het resultaat dat ermee bereikt zou worden. Wethouder Theo Faber legt uit dat de lodges 30 centimeter omhoog moeten worden gebracht en als er dan een plint omheen wordt gelegd is het klaar. Dan is het in feite een mobiel huisje. “Dat wil het college niet afdwingen.” Als je wilt handhaven dan moet er een zeker belang zijn, zegt de wethouder.

Voor Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland is handhaving wel een halszaak. “Wij hebben de indruk dat het grootkapitaal kan doen en laten wat ze wil en dat bij de kleine man wordt gehandhaafd.” Ook Jeppe Groenewold (VVD) en Jeroen de Jong (CDA) moeten niets van afwijken van het bestemmingsplan hebben. De gemeente moet niet gaan schikken, menen zij. “Groot geld regeert op Ameland en daar wensen we niet aan mee te werken,” zegt Jeroen de Jong heel duidelijk. “Dat wil het college ook niet,” probeert Theo Faber wat van de verontrusting weg te nemen. Het college realiseert zich dat de laatste chalets vergunning vrij gebouwd kunnen worden. Met de huidige kampeerbestemming kan de uitbater op de nog vrije kavels zoveel mogelijk huisjes plaatsen als hij wil en die voor grof geld verkopen. Dat de chaletjes voor 200.000 euro en meer van de hand gaan heeft de gemeente niet kunnen voorkomen. Het doel van de raad om diversiteit te behouden is een slag die de gemeente heeft verloren. Faber: “We stonden erbij en keken ernaar.”

In de laatste raadsvergadering voor het reces, 15 juli, valt de hamer over het voorstel.

tik Boomhiemke of Bouwstop in bij ZOEKEN om meer over de kwestie te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *