Coop-locatieonderzoek is voor Bakker

BALLUM – Het college van B&W geeft een wending aan de kwestie Coop. Er moet een locatieonderzoek komen, meent wethouder Joop Lodewijks. De Hollumer van CDA-huize zit sinds half januari in het college. Hij sprak een aantal keren met Douwe Bakker van de Coop om ingevoerd te raken in de materie rondom de supermarkt. Bakker wil meer parkeerruimte en anders verhuizen. Naar de Jan Jacobsweg, bijvoorbeeld. Het plan om de supermarkt naar het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg te verplaatsen werd voorgekookt door oud-wethouder Peter Pot van Ameland’82, maar lang niet iedereen is er blij mee. De buurt wil het niet en Dorpsbelang Hollum is tegenstander en er kleven praktische bezwaren aan verplaatsen naar de westrand van het dorp. Intussen adviseert het college negatief over het Jan Jacobsweg-plan.

Dossier Coop

Wethouder Lodewijks stortte zich op het dossier en komt met negen mogelijke locaties uit de bus. Welke dat zijn wil hij nog niet kwijt en uiteindelijk is het de ondernemer die bepaalt of en naar waar hij gaat verhuizen, maar de gemeente denkt mee. Van de negen locaties vallen er vier meteen al af, zegt Lodewijks. Dat betekent dat er, inclusief de huidige locatie en de Jan Jacobsweg, vijf locaties overblijven voor een locatieonderzoek. De gemeente doet een vooronderzoek en het feitelijke locatieonderzoek is voor Bakker. Lodewijks: “Hij wil verhuizen. De gemeente wil zoveel mogelijk faciliteren.” Wat de locaties betreft wordt in de wandelgangen naast de O.P. Lapstraat en Jan Jacobsweg, de Oranjeweg, Trapweg en Fabrieksweg genoemd, waarbij de voorkeur van Bakker uit zou gaan naar de Jan Jacobsweg. Of de huidige plek.

Latere zorg

Mocht de Coop op een andere plek worden herbouwd, dan komt ook de vraag aan de gemeente of die iets met het O.P. Lapstraat-terrein zou kunnen. “Maar dat is van latere zorg”, zegt de wethouder.

Onduidelijk voorstel

Het voorstel dat maandagavond voorligt bij de raadscommissie is niet duidelijk, stelt Irma Marinus van de PvdA. “Haastige spoed is zelden goed,” geeft Rudolf Teuben (A’82) de wethouder mee. De raadsleden krijgen een gewijzigd stuk toegestuurd, met een helder voorstel. Dan kan dat alsnog in de eerstvolgende raadsvergadering van 12 maart behandeld worden. Een beetje haast is wel geboden, bij dit slepende dossier.

tik Supermarkt of Coop in bij ZOEKEN om meer over dit dossier te lezen

lees hier Coop op parkeerterrein op losse schroeven

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *