Coop op parkeerterrein op losse schroeven

BALLUM – De verplaatsing van de Coop-supermarkt in Hollum van de O.P. Lapstraat naar het parkeerterrein aan de Jan Jacobsstraat is bij lange na geen gelopen race. Burgemeester en wethouders adviseren de raad negatief over deze verplaatsing en pleiten voor een locatieonderzoek.

Het balletje van de verhuizing ging rollen na het debacle van de huisjes aan De Hagen. De gemeenteraad besloot in het voorjaar van 2017 die vier huisjes toch niet af te breken, terwijl het plan van extra parkeerplekken op de plaats van de huisjes om en nabij in kannen en kruiken was. De gemeente stortte in een bestuurscrisis en de Coop bedacht samen met toenmalig wethouder Peter Pot een alternatief plan. Dat voorzag in verplaatsing naar de parkeerplaats aan de rand van het dorp, aan de Jan Jacobsweg. Daar zou meteen de supermarkt bij de tijd kunnen worden gebracht, aldus G. Knol van Montagne Advies namens familie Bakker van de Coop. De winkel voldoet niet meer aan de eisen van de huidige consument, stelt Knol. Maar het parkeerterrein is niet bestemd voor het bouwen van een supermarkt, zegt de gemeente nu. Het is bedoeld voor parkeren en een deel voor opslag en het terrein ernaast, waar de supermarkt deels op gebouwd zou gaan worden, heeft een agrarische bestemming.

Locatieonderzoek

Een groot gebouw past niet bij de Jan Jacobsweg en omgeving, schrijft B&W. Ook is het niet duidelijk of de toekomstwaarde van de supermarkt gewaarborgd is met de planopzet van Bakker. In dat plan wordt uitgegaan van een winkel van 1500 m², die van de O.P. Lapstraat 4 is 1365 m². Bij verplaatsing naar het parkeerterrein moet het openbaar parkeren fors inleveren: er zijn 104 parkeerplaatsen, waarvan de winkel 70 nodig heeft. Dan blijven er 34 over voor openbaar parkeren. Tijdens evenementen is dat bij niet genoeg: Hollum houdt een parkeerprobleem, dat alleen maar groter wordt. Waar moeten die evenementen dan naar toe, is de vraag.

Een ander zwak punt in het plan is dat de bereikbaarheid voor klanten en bevoorrading niet echt verbetert bij de huidige situatie. Bovendien zal de bevoorradingswagen regelmatig voor de oprit van de nog te bouwen woning van familie De Jong-Boersma komen te staan. Ook het achterliggende agrarische terrein moet toegankelijk blijven. En waar moeten de auto’s staan van bezoekers aan De Stelp, die nu hun auto keurig op het parkeerterrein parkeren? En is het wel zo’n goed plan om de supermarkt uit het dorp te halen?

Draagvlak

Wat zwaar meeweegt zijn de bezwaren die omwonenden hebben tegen het blok voor hun uitzicht en de extra drukte in hun buurt. Juist om te kijken welk plan kan rekenen op draagvlak onder de bevolking is een onderzoek naar mogelijke locaties, inclusief die van de Jan Jacobsweg, nodig. Alle belangen en onderdelen moeten worden onderzocht en afgewogen, meent het college.

Het voorstel voor het doen van locatieonderzoek wordt maandag 5 maart in de raadscomissie vergadering behandeld.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *