CDA Fryslân zonder Schokker

LEEUWARDEN – Vandaag presenteert CDA Fryslân met trots de volledige kandidatenlijst voor de komende Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart 2015. Met maar liefst 50 kandidaten, en een dwarsdoorsnede van de samenleving, verspreid over de hele provincie, gaat de partij de verkiezingen in.

Gisteren werd al bekend dat Sander de Rouwe uit Bolsward wordt voorgedragen als lijsttrekker. Op nummer twee staat de hoogstgeplaatste vrouw, Sietske Poepjes (35) uit Makkum. Poepjes is

sinds 2011 gedeputeerde in Fryslân. Met veel enthousiasme en flair zette zij zich in voor o.a. infrastructuur en breedbandinternet op het platteland. Samen met lijsttrekker Sander de Rouwe draagt het bestuur Poepjes voor als kandidaat gedeputeerde. Huidig fractievoorzitter Johan Tjalsma (43) uit Leeuwarden maakt de top drie compleet. Tjalsma is sinds 2011 Statenlid en leidt sinds 2013 de Statenfractie. Met succes zette de Leeuwarder zich in voor o.a. nieuwe ijshallen in Heerenveen en Leeuwarden. Tjalsma is wat het bestuur betreft de beoogd fractievoorzitter in de nieuwe Staten.

Voorzitter Bert Kuiper is erg blij met de lijst en haar top maar staat ook stil bij het vertrek van CDA-er in hart en nieren ús gedeputeerde Tineke Schokker. “Tineke heeft zich jarenlang ingezet voor Fryslân en de partij, daar zijn we zeer dankbaar voor! Tineke had zelf graag doorgewild, het bestuur heeft echter een keuze moeten maken. Het was een moeilijke afweging. Wij zien de top van de lijst als het beste toekomstgerichte team.”

Op nummer 4 staat Fernande Teernstra (32) uit Bolsward. Als Statenlid zette zij zich de afgelopen jaren actief in voor participatie en draagvlak bij natuurbeheer, nieuwe energie en voor een sterke levensvatbare agrarische sector. Nieuw op de lijst, maar zeker niet onbekend in de Friese politiek, is Rendert Algra (50) uit Jubbega op plaats 5. Algra was eerder Statenlid en lid van de Tweede Kamer. De zesde plaats wordt ingenomen door nieuwkomer José Vroonland (55) uit Franeker. Vroonland is nu binnen het Friese CDA verenigingsconsulent en helpt afdelingen bij ledenwerving en bijeenkomsten. Daarvoor was zij fractievoorzitter voor het CDA in Franekeradeel.

Nieuw op de kandidatenlijst is ondernemer Wim Eilering (50) uit Drachten. Hij staat op plaats zeven. Eilering stond eerder op een niet verkiesbare plaats voor het Europees Parlement, maar haalde in Noord Nederland maar liefst 13.000 voorkeurstemmen op.

Zittend Statenlid Teus Dorrepaal (68) uit Makkinga staat op nummer 8 van de lijst. Dorrepaal zette zich afgelopen jaren succesvol in voor de Friese arbeidsmarkt, onder anderen door technische vakmensen zonder werk aan bijscholing en stages te helpen. Nieuwkomer Wendy Zuidema-Haans (42) uit Minnertsga staat op plek 9.Zuidema-Haans is directeur food, life sciences en dairy bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden. De top 10 wordt gecompleteerd door Hans Visser (58) uit Oldeholtpade. De complete lijst van 50 namen wordt afgesloten met CDA topper Joop Atsma uit Surhuisterveen.

Op 4 oktober worden de lijsttrekkers gekozen. De verdere kandidatenlijsten worden vastgesteld in de ledenvergaderingen van alle afdelingen. Op 1 december is de definitieve lijst bekend.

Provinciaal voorzitter Bert Kuiper is trots en blij met de presentatie van de lijst. "Het is een grote volkslijst met heel veel diversiteit. De mix van kandidaten is fris en vertrouwd. Ervaring en nieuwe gezichten, jong en oud, ondernemend en actief, dit is precies wat we willen", aldus de voorzitter. Het bestuur is blij met de vele aanmeldingen dit jaar. Bert Kuiper: "Anders dan de vorige keer hadden we veel meer aanmeldingen van kandidaten voor de lijst. Het positieve gevoel overheerst duidelijk bij de leden en kandidaten. We hebben er buitengewoon veel zin in!"

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *