Burgemeester boos op briefschrijvers

BALLUM – Ameland heeft een nieuwe vereniging in oprichting, de Vereniging tot behoud van de Amelander Cultuur en Historische Gebruiken, die meteen bij de eerste brief gericht aan het Amelander gemeentebestuur de burgemeester gramstorig weet te maken.

Het tijdelijke bestuur van de vereniging bestaat uit Martin Oud, Cor Dokter, Klaas Kolk en Hendrik Oud. De mannen zijn bezorgd dat met de overdracht van gronden van Domeinen, beheerd door Rijkswaterstaat, naar Staatsbosbeheer, oude gebruiken in het gedrang raken. In een brief op poten maken ze dat meer dan duidelijk. Wild plukken van cranberry’s en bramen, de jacht, de staandwantvisserij, garnalen kruien, strandrijden, het benutten van ruiter- en fietspaden door de duinen, de wadexcursies en huifkarritten op het strand zouden in de toekomst wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren, is hun vrees. De club heeft er geen vertrouwen in dat het terrein bij Staatsbosbeheer in goede handen is. Staatsbos is een staat in een staat, schrijven de mannen in de brief, met een kantoor in het midden van het land. “Daar worden de beslissingen genomen en het beleid bepaald. En hun kijk op de natuur is heilig en bepalend. Deze mensen beslissen over ons en maken uit wat in hun ogen goed is voor de natuur op Ameland. En dat is meestal theoretisch papieren tekentafelnatuur, zonder praktische kennis van zaken.”

De bestuursleden van de vereniging in oprichting fulmineren nog even door: “Je zou het kunnen vergelijken met de veerdienstproblematiek m.b.t. het baggeren in de Waddenzee. Een Amelander probleem, Rijkswaterstaat in Leeuwarden is van goede wil, maar het beleid wordt bepaald in Den Haag en daar is de Waddenzee heilig. En de gemeente Ameland staat aan de zijlijn en mag af en toe eens blaffen. En soms krijgen ze een botje toegeworpen in de vorm van het afsnijden van een bochtje.”

De vereniging wil dat de gemeente de natuurterreinen in eigendom krijgt zodat de gemeente kan bepalen wat goed is. Staatsbosbeheer zou het dan wel mogen beheren.

Of de vereniging krijgt wat het wil lijkt weinig kans te maken. De brief valt bij collegelid Gerard van Klaveren in ieder geval niet in goed aarde. “Ik ben onaangenaam getroffen over de toonzetting,” zegt hij ontstemd. “U praat hier over een zelfstandig bestuursorgaan, dat niet hier aan tafel zit en zich niet kan verdedigen. Ik vind het verwerpelijk dat Staatsbosbeheer op deze manier wordt weggezet. Ik werp het verre van mij.” De Amelander cultuurclub kan een brief van het college verwachten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *