Bestemmingsplan Hollum nog niet rond

BALLUM – Bestemmingsplan Hollum heeft wat voeten in aarde. De gemeente kreeg een bombardement aan zienswijzen over zich heen en moest over al die zienswijzen stemmen. En dat ging niet helemaal goed. Voor het gemak beperkte de raad zich tot stemming over die bezwaren waar het college gegrond of deels gegrond bij had geschreven. Over alle bezwaarschrijvers die gelijk hadden gekregen boog de raad zich niet. Dat zat wel goed. Resteerden evenzogoed nog 48 zienswijzen.

Bij elk van die onderdelen moesten alle raadsleden zich uitspreken of ze het eens waren met de uitspraak van het college. Met 48 keer een rondje van tien stemmen duizelde het ook de raadsleden wel eens. Eerst versprak Tineke Hemminga zich, maar haar vergissing maakte voor het oordeel niet zoveel verschil. Moeilijker lag het met de verspreking van Han van Heerde. Hij zei “gegrond” waar hij ongegrond bedoelde en bracht de stemming over zienswijze 65 op 5 tegen 5. Het was toevallig de zienswijze van Gert Jan Verbeek waarin wordt gesteld dat alle vrijstaande recreatieve verblijven die al jaren op de gedooglijst staan gelegaliseerd moeten worden. Vanwege de stakende stemmen bij een onderdeeltje van het plan moet het hele plan worden verdaagd. Op 14 december doet de raad een nieuwe poging.

De publieke tribune zit weer vol tijdens de raadsvergadering van 30 november. Verhuurders van vakantiehuisjes, Dorpsbelang Hollum en eigenaren van een klein bedrijf willen ter plekke horen wat de raadsleden over het bestemmingsplan en hun zienswijze te zeggen hebben.

Het amendement van Algemeen Belang Ameland, VVD en PvdA haalt geen meerderheid. Piet IJnsen verwoordt het amendement dat pleit voor maatwerk en dat vakantiehuisjes die op een zelfstandig perceel staan recreatief wil bestemmen. Tineke Hemminga (PvdA) wil rechtdoen aan de burgers. Jan Verbiest benadrukt nogmaals dat deze vakantiehuisjes Ameland als vakantieoord groot hebben gemaakt. Zoals de zaken er in het bestemmingsplan nu voorstaan mogen de bijgebouwen in de verhuur blijven. Ze krijgen echter geen definitieve recreatieve bestemming.

In dit ontwerp-bestemmingsplan heeft wethouder Will Bakema zich tot het uiterste ingespannen om een juridisch sluitende oplossing te zoeken voor de diverse belanghebbenden. Een aantal belanghebbenden is echter niet tevreden en vast van plan de gang naar de rechter te maken.

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 30-11-09

 © Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *