Belastingen Ameland omhoog

BALLUM – Bijna alle belastingen op Ameland gaan omhoog. De toeristenbelasting stijgt met 10 procent, de OZB gaat ook 10 procent omhoog en de forensenbelasting stijgt 7 procent.

Voor de rioolheffing en de lijkbezorgingsrechten betalen de Amelanders volgend jaar 5 procent meer. Liggeld in de haven en aan de veerdam wordt 5 procent duurder net als de luchthavengelden. De leges worden, op enkele uitzonderingen na, 5 procent duurder. De reinigingsheffing stijgt voorlopig nog niet.

De toerist gaat in het nieuwe jaar 1,38 euro per persoon per nacht aan toeristenbelasting betalen. Het is een verhoging met tien procent. Raadsleden Rudolf Teuben (A’82) en Gatso Lamsma (ABA) hadden zich georiënteerd bij diverse verhuurders en constateren dat er vreemd wordt omgegaan met die belasting. De ene verhuurder verhuurt inclusief, de andere vertelt op haar website helemaal niets over toeristenbelasting, de derde hanteert het huidige tarief van 1 euro 25 en er zijn verhuurders die 2 euro en 50 cent per nacht aan de gast vragen. Teuben zou daar wel paal en perk aan willen stellen. Lamsma verwondert zich er over dat toeristenbelasting wordt gebruikt als melkkoe. Het zijn excessen die niet passen. Piet IJnsen (ABA) moppert over de rekeningschrijvers met dikke pen: “Ze verbruien het voor de rest.”

Burgemeester Albert de Hoop zegt het nog maar eens: toeristenbelasting is een gemeentelijke belasting die logiesverstrekkers innen en afdragen. Ondernemers zouden dat correct moeten doen. Of de verhuurders die teveel berekenen onder het mom van toeristenbelasting strafbaar zijn moet justitie maar eens uitzoeken, meent hij.

De gemeente gaat een brief sturen aan de logiesverstrekkers met daarin wat aanbevelingen, belooft de burgemeester.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *