Amelanders streepje voor bij huurhuis

BALLUM – Amelanders zouden voorrang moeten krijgen bij de toewijzing van een huurhuis. Dat vindt de hele gemeenteraad van het eiland. Om dat voorelkaar te krijgen dienden maandag 29 oktober AmelandEén en PvdA samen een motie in die raadsbreed werd gesteund.

De Huisvestingsverordening van de gemeente Ameland moet worden aangepast, vinden de elf raadsleden. Woonruimte is schaars op het eiland en het gebeurt te vaak dat woningzoekenden die van de vaste wal komen de sociale huurwoningen krijgen toegewezen. De Amelanders vissen dan achter het net. Hoe vaak dat voorkomt hadden de motie-indieners niet paraat. In ieder geval te vaak, meent Irma Marinus. Het PvdA-raadslid is met coalitiegenoten van AmelandEén op zoek naar een manier om eilander jongeren dat streepje voor te geven.

Om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke huurwoning is economische of maatschappelijke gebondenheid met het eiland noodzakelijk. Daarbij geldt dat wie het langst staat ingeschreven als eerste voor een woning in aanmerking komt.

Het college moet nu uitzoeken op welke manier de Huisvestingsverordening aangepast kan worden, zodat Amelander jongeren op zichzelf kunnen gaan wonen.

Alle fracties in de raad schaarden zich achter de motie, al klonken er wel waarschuwingen dat Ameland niet moet gaan discrimineren. “Dat zou men kunnen gaan roepen,” gooit Han van Heerde (Ameland’82) het d-woord maar even op de raadstafel. Voorzichtig mee omgaan, waarschuwen ook Jeppe Groenewold (VVD) en Jeroen de Jong (CDA). Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) geeft nog even aan hoe ingewikkeld de kwestie ligt: “Op het moment dat iemand hier een baan heeft en zich inschrijft, is hij ook eilander.”

Wethouder Theo Faber zegde namens het college toe dat hij gaat kijken of een aanpassing juridisch kan en of het aansluit bij de praktijk. Een aangepaste huisvestingverordening moet tevens Brussel-proef zijn, voldoen aan de regels die binnen de EU gelden.

Met de meer dan 40 huizen die gebouwd gaan worden en de aanpassing van het toewijzingsbeleid voor huurwoningen, zou het probleem getackeld moeten kunnen worden, meent Faber.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *