Ameland wil meer dan het kan

BALLUM – Tijdens de laatste raadsvergadering van 29 oktober ging het grootste deel van de gemeenteraad akkoord met de begroting voor de komende jaren tot en met 2022. In die meerjarenbegroting staan de jaren 2021 en 2022 elk voor ongeveer een ton in de min. Burgemeester Gerard van Klaveren is er helder over: “Het is belasting verhogen of ambities bijstellen.” De financiële man van het college erkent dat op de langere termijn de ambities en de begroting niet helemaal overeenstemmen. Het lijkt erop dat Ameland meer wil dan het kan.

De gemeenteraad besloot eerder de belastingen niet te verhogen. Het is een handreiking aan de burgers en badgasten.

Met name Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) en Jeroen de Jong (CDA) maken zich zorgen over de gemeentelijke portemonnee. Volgens IJnsen hangt de gemeente verscherpt toezicht van de provincie boven het hoofd als het met rode cijfers het eiland gaat besturen. De Jong ziet donkere wolken hangen. “We staan voor een paar grote projecten, waaronder De Stelp. Die moeten niet een strop om de nek van Ameland leggen.” Wat het CDA betreft wordt volgend jaar het beleid aangepast.

Jeppe Groenewold (VVD) kiest op voorhand voor bijstellen van de ambities. “Wij zijn niet zo voor belastingverhoging.” Han van Heerde (Ameland’82) kijkt er iets anders tegenaan. Hij maakt zich ook zorgen om de financiële situatie, maar meent dat er in een jaar veel kan gebeuren. “We zitten er bovenop!”

Piet IJnsen en Jan Wijnberg van ABA en Jeroen de Jong van het CDA stemmen tegen de Programmabegroting 2019 – 2022. De overige raadsleden (PvdA en AmelandEén zeggen niks) stemmen voor.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *