AmelandEén wil nieuwe coalitie

BALLUM – AmelandEén wil zo snel mogelijk een nieuwe coalitie en nodigt de Amelander politieke partijen uit voor informatierondes waar iedereen wordt gehoord. De bijeenkomsten staan gepland op 17 of 18 januari, direct na de beëdiging en installatie van Leo Pieter Stoel als burgemeester van Ameland, op 16 januari. Tijdens de periode van coalitievorming is het huidige college van B&W, met waarnemend burgemeester Gerard van Klaveren en wethouders Ellen Bruins Slot en Theo Faber, bereid om zijn taken voort te zetten als minderheidscollege.

AmelandEén was voor de kerstdagen al op de hoogte dat er zaken speelden binnen de PvdA, laat partijvoorzitter Andries Metz weten. “Dat het deze wending zou nemen kon toen nog niemand vermoeden. We betreuren de gang van zaken ten zeerste en hebben de samenwerking met de PvdA altijd als zeer prettig ervaren. Hoewel er nog geen formeel standpunt van de Partij van de Arbeid is moeten wij gezien de situatie nu vooruitkijken in het belang van het eiland. Er moet een nieuwe coalitie komen.”

Wat AmelandEén betreft volgen er op korte termijn gesprekken met alle partijen. Er kan dan gesproken worden over het proces om te komen tot een nieuwe coalitie. “Ook zou het goed zijn aandacht te besteden aan bredere verantwoordelijkheid die alle partijen met elkaar hebben,” zegt Metz. “Als gezamenlijke partijen moeten we er naar streven het politieke en morele leiderschap naar de bevolking van Ameland waar mogelijk te verbeteren en blijvend waar te maken. AmelandEén blijft zich vastberaden inzetten voor politieke vernieuwing en stabiel bestuur van het eiland.”

Het spijt Metz dat het nu zo loopt. “We waren, dacht ik, met een mooi avontuur bezig.” De extra raadsvergadering van 7 januari speelt wat Metz betreft geen rol in de coalitievorming, al verwacht hij wel dat het dinsdagavond ook even over de nieuwste coalitieperikelen zal gaan.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *