Ameland wil oude gemeentehuis terug

BALLUM – Ameland wil haar oude gemeentehuis terug. Het pand op de hoek van de Rixt van Doniastraat en Reeweg in Nes is verhuurd aan Galerie Philadelphia van Esther Nagtegael en vorig jaar is de huur opgezegd.

De gemeente wil er het informatiecentrum van Waddencampus in onder brengen. Waddencampus Ameland moet een kenniswerkplaats worden voor praktijkgericht en toegepast onderzoek, mèt eilanders en voor eilanders. Waddencampus kan niet in het Natuurcentrum of de Burgemeester Waldaschool (BWS). Het Natuurcentrum is niet van de gemeente en de BWS is niet geschikt. De publieksfunctie van de Waddencampus zou de BWS-leerlingen storen.

Galeriehoudster Nagtegael wil het pand niet uit en begin maart troffen zij en de gemeente elkaar voor de rechter. In april verwachten zij en wethouder Will Bakema de uitspraak.

Ameland had het oude gemeentehuis, dat ook jaren kantoor en balie van VVV Ameland huisveste, verhuurd aan Nagtegael vanwege de toegevoegde waarde van haar project. Plannen zijn niet uitgevoerd, zegt wethouder Bakema nu en daarom wil het college het terug. “We zijn teleurgesteld in hoe het pand wordt gebruikt.”

In 2010 verloor de gemeente al een eens een procedure tegen Nagtegael. Ook toen was haar de wacht aangezegd, maar destijds had de gemeente nog geen concreet plan. Nu, zegt de wethouder, heeft de gemeente het pand “dringend” nodig.

Raadslid Jan Wijnberg (Algemeen Belang Ameland) stelt er tijdens de raadscommissievergadering van 30 maart een vraag over aan het college.

Wijnberg en de andere raadsleden weten van de petitie die is opgesteld en ondertekend door collega-ondernemers uit Nes. De middenstand van Nes neemt het op voor de galerie van Nagtegael en wil geen Waddencampus in het centrum van hun dorp. Wethouder Bakema interpreteert de petitie anders, als steunbetuiging aan Esther Nagtegael maar niet als protest tegen de Waddencampus.

Esther Nagtegael zegt dat haar collega-MKB’ers helemaal geen Waddencampus willen op de plaats van haar galerie. In het huurcontract staat dat zij een ‘Edelsmederij met galerie’ in het pand vestigt en dat is precies wat Galerie Philadelphia is. Dat haar galerie het moet afleggen tegen een Waddencampus komt Nagtegael als onwerkelijk over: “De Waddencampus is helemaal nog niks.” Zij zit nu negen jaar aan de Rixt van Doniastraat nummer 2 en heeft negen jaar strijd met de gemeente. “Het kost mij bakken geld en tijd en het kost Ameland handen vol gemeenschapsgeld.”

“Hoe zinvol is een jarenlange juridische strijd?” vraagt Wijnberg ten slotte. Het college wil het pand hebben om het naar eigen inzicht invulling te kunnen geven. Dat het veel tijd en geld kost is niet anders, meent de wethouder.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *