Ameland wil Hûs&Hiem tegen licht houden

BALLUM – Ameland twijfelt of de welstandscommissie Hûs en Hiem wel zo geschikt is voor het eiland.

Op de agenda van de raadsvergadering staat de benoeming van de leden van Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit.

André Tuil (VVD) merkt op dat hij niemand van de mensen kent die worden voorgedragen voor de commissie. Andere raadsleden hebben ook moeite met de onbekende landschapsarchitect, stedenbouwkundige, monumentenadviseur, architectuurhistoricus, restauratiearchitect en oud-wethouder. Rudolf Teuben (Ameland’82): “De mensen zullen er wel voor gestudeerd hebben, maar daar zetten wij weer kanttekeningen bij.” Teuben pleit ervoor om uit de gemeenschappelijke regeling (GR) Hûs en Hiem te stappen en een meer bij het eiland passende welstandscommissie op te tuigen. Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland): “Waarom zit er geen eilander tussen?” IJnsen vraagt zich hardop af of Ameland wel door moet in deze vorm. Hij zou Ameland deels een toetsvrije bestemming willen geven. Johan de Jong (CDA) deelt de ongerustheid van gemeente Terschelling. Dat eiland hield de stemming over de adviescommissie eind vorig jaar aan. Er stappen gemeenten uit de GR en De Jong is bevreesd dat lidmaatschap dan duurder uitpakt voor de overblijvende leden, waaronder Ameland. “Laten we Hûs en Hiem maar eens tegen het licht houden,” zegt Irma Marinus (PvdA).

De adviseurs van Hûs en Hiem geven op verzoek van gemeenten onafhankelijk en deskundig advies over ruimtelijke kwaliteit, welstand en monumentenbeleid. Ze komen daarvoor tweewekelijks naar het eiland. De Amelanders zijn juist zeer tevreden over de bijdrage van de welstandscommissieleden, weet wethouder Nico Oud. “Op een enkeling na, dan.” Er is altijd wel iemand die wil bouwen wat niet kan en die dan ontevreden is omdat het niet mag.

Ameland mag blij zijn dat het advies over welstand aan een externe onafhankelijke partij heeft uitbesteed, meent burgemeester Albert de Hoop. Met alle dubbele petten, familie- en vriendenbanden op het eiland is het niet realistisch dat eigen mensen onbevooroordeeld kunnen adviseren over welstandzaken.

Oud benadrukt dat uitreden uit de gemeenschappelijke regeling niet op de agenda staat. “Dat moeten we dan nog maar eens bekijken,” zegt André Tuil. Het agendapunt over de benoeming van de welstandscommissie gaat als hamerstuk naar de raadsvergadering in april.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *