Ameland wil ook kering opschuiven

BALLUM – Ameland wil de primaire zandige waterkering graag opschuiving richting de buitenste duinenrij. De leggers van Vlieland en Terschelling zijn onlangs aangepast. Op die eilanden is de primaire waterkering naar de buitenste duinenrij verplaatst op verzoek van die gemeenten. Dat wil Ameland ook. Raadslid Tonnie Overdiep (PvdA) vraagt zich af of de gewijzigde opstelling van het ministerie ook positieve gevolgen heeft voor de situatie op Ameland.

In augustus maakte staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) een werkbezoek aan de beide Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Het resulteerde in september in een verschuiving van de primaire waterkering in de richting van de Noordzee.

De primaire waterkering is de begrenzing waarbinnen de rijksoverheid het hoogste waterveiligheidsniveau garandeert. Aan de zijde van het wad worden de eilanden beschermd door de zeedijk; aan de zijde van de Noordzee is dat de zogenoemde ‘zandige waterkering’, een duinenrug waarvan de hoogte en sterkte bewaakt worden.

Wethouder Nico Oud was ook verbaasd toen hij las dat de leggers op de beide buureilanden naar het noorden zijn verschoven. “We zaten wel net voor de verkiezingen,” beoordeelt hij het bezoek en de beslissing van Atsma. Hij denkt niet dat het er voor Ameland ook in zit. “Het ligt op Vlieland en Terschelling anders dan op Ameland.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *