Ameland verkoopt Eneco aandelen

BALLUM – Ameland verkoopt haar Eneco-aandelen. De eilandgemeente is een van de 44 gemeenten die Eneco bezitten. Ameland is een van de kleinere aandeelhouders, Rotterdam is de grootste. Mitsubishi koopt het energiebedrijf voor 4,1 miljard euro. Het oorlogsverleden van het Japanse bedrijf zette geen streep door de rekening.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden honderden Nederlandse krijgsgevangen als dwangarbeider tewerkgesteld in de mijnen en op de scheepswerven van Mitsubishi Mining en Mitsubishi Heavy Industries. Die bedrijven zijn onderdelen van het grote familieconglomeraat Mitsubishi, dat in 1870 werd opgericht.

“Ze waren niet vriendelijk in de Tweede wereldoorlog. Doen wij er goed aan aandelen te verkopen aan zo’n bedrijf?” gooide raadslid Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland de vraag in het midden. Burgemeester Leo Pieter Stoel streek die plooien van het Japanse bedrijf glad door te stellen dat het Mitsubishi dat Eneco koopt niet het Mitsubishi uit de oorlog is. Na de Tweede Wereldoorlog werd onder leiding van Amerika Mitsubishi Ltd ontbonden en gingen alle bedrijven zelfstandig verder. De naam en het logo werden zelfs verboden. Een paar jaar later werd het weer toegestaan en in 1954 vormden meer dan 100 bedrijven het conglomeraat Mitsubishi, dat nu bekend staat als de Mitsubishi groep.

Onder voorwaarden verkopen kan niet, stelt Stoel. Ameland verkoopt of verkoopt niet. Elke aandeelhouder moet voor 26 februari besluiten of het verkoopt. Gemeente Ameland bezit 5063 aandelen, met een te verwachten opbrengst van ongeveer €4.150.000. Ameland ontvangt ook nog dividend van €69.262, dat in het tweede kwartaal van 2020 zal worden uitbetaald.

Alle raadsleden zijn het over eens dat de aandelen verkocht moeten worden. Ook Algemeen Belang Ameland stemt voor.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *