Ameland spreekt met Kamerleden 

BALLUM – Na afloop van het derde overleg van Amelander ondernemers met de gemeente, vond op 1 mei ook een videoconferentie plaats met enkele Tweede Kamerleden. Zo’n virtueel ‘werkbezoek’ brachten parlementariërs eerder ook aan Terschelling. Steeds duidelijker wordt dat de Waddeneilanden onevenredig hard getroffen worden door de landelijke coronamaatregelen.

Eind april deelden de Waddenburgemeesters hun zorgen over de economie op de Waddeneilanden in een brandbrief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. In de brief, mede ondertekend door gedeputeerde Avine Fokkens, pleitten ze voor een noodfonds voor de eilanden. Commissaris van de Koning Arno Brok bezocht vervolgens Vlieland en de burgemeester van Texel uitte zijn zorgen op de nationale radio. Diverse regionale zenders besteedden ook aandacht aan de situatie op de eilanden. “De eilandgemeenten doen er alles aan om de nijpende situatie onder de aandacht te brengen”, zegt wethouder Theo Faber van Economische Zaken.

Op Ameland ging het gesprek met de parlementariërs Aukje de Vries en Thierry Aartsen (VVD) dan ook vooral over de uitzonderlijk grote economische schade die ontstaat nu het toerisme op de eilanden compleet is stilgevallen. De eilanden zijn volledig afhankelijk zijn van het toerisme, benadrukt Faber. "Die afhankelijkheid van één enkele sector komt nergens anders in Nederland in die mate voor. Bijna alle bedrijven op de eilanden zijn hierdoor zwaar getroffen, ook de bedrijven die het op het vasteland nog goed of redelijk doen tijdens de crisis. Daarnaast sluiten enkele steunmaatregelen van de rijksoverheid nog niet goed aan bij de eilandsituatie; zo zijn er relatief veel bedrijven die volgens de indeling van de Kamers van Koophandel net buiten de regeling voor ondernemerssteun vallen. De NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, red.) kent daarnaast een peildatum in januari, een moment dat alle seizoensbedrijven nog een winterbezetting hebben of zelfs gesloten zijn. Daardoor lopen de bedrijven een groot deel van hun ondersteuning mis en hebben zij al veel seizoenskrachten moeten ontslaan.” Alle Amelandse ondernemers-organisaties kwamen in het videogesprek met De Vries en Aartsen aan het woord. De Kamerleden gaven aan dat het voor hen een informatief gesprek was.

Bron: Gemeente Ameland

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *