Verharding fietspad Hagedoornveld nader onderbouwd

BALLUM – De gemeente stemt in met het verleggen van het fietspad door de Zwanewaterduinen en het Hagedoornveld, maar of dat een pad van beton of een schelpenpad wordt is nog niet helemaal duidelijk. Het fietspad is van de gemeente en past bij het project dat Staatsbosbeheer voor dat gebied heeft uitgewerkt. Voor het verplaatsen van het fietspad trekt de gemeente maximaal € 432.500,- uit. Het traject is een deel van het fietspad dat van Hollum naar het Oerd loopt. De informatie over de soort verharding is te summier, vindt Esther Oud van AmelandEén. Het college stelt beton voor. Zij diende daarom een amendement in, dat ook was ondertekend door Algemeen Belang Ameland en VVD. De drie geven schelpen nog een kans in plaats van beton.

Han van Heerde (Ameland'82) maakte korte metten met het amendement. “Dat te weinig informatie voorhanden is vinden wij onzin!” Het winnen van schelpen wordt steeds problematischer en de betonpaden die inmiddels zijn aangelegd voldoen prima. Van Heerde wil dat er zo snel mogelijk begonnen wordt op een zo duurzaam mogelijke manier. Wel vraagt het raadslid zich af waarom het fietspad zover moet worden omgelegd. Dat paarden en MTB'ers hetzelfde pad moeten gaan delen vindt Van Heerde vragen om problemen. Ook maakt hij zich zorgen over de dieren die het gebied begrazen. Die dieren weten niet dat ze op Staasbosbeheer terrein of op gemeentegrond, het fietspad, lopen. Als dat maar geen ongelukken geeft. Eigenlijk vindt mede indiener van het amendement, Jeppe Groenewold (VVD), dat ook. “Laat geen vee over het fietspad lopen. Dat is gevaarlijk.”

Op Terschelling loopt het vee al tien jaar in duinen waar ook een fietspad doorheen loopt en dat gaat al tien jaar goed. “Werkt het niet dan komt er een afrastering en een oversteekplaats,” zegt wethouder Theo Faber.

Wat Jeroen de Jong van het CDA betreft heeft die omlegging van het pad geen prioriteit. Die tonnen besteedt hij liever aan woningbouw of aan De Stelp.

Het amendement, dat voorziet in een uitgebreidere onderbouwing van de materiaalkeuze van het fietspad, krijgt 9 stemmen voor en 1 tegen. Die ene stem is van Han van Heerde. Jeroen de Jong stemt ondanks zijn bezwaar gewoon voor.

lees ook: Nieuw fietspad door Hagedoornveld/Zwanewaterduinen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *