Ameland op TV in ZEMBLA

HILVERSUM – ZEMBLA, het documentaireprogramma van VARA/NPS, besteedt op zondag 15 november aandacht aan gemeente Ameland. Het wordt een uitzending over de communicatie van de overheden met burgers. Amelander Barend Nagtegaal komt in het programma aan het woord, net als burgemeester Albert de Hoop. Het al bijna 18 jaar slepende conflict tussen voormalig garagehouder Nagtegaal en gemeente Ameland wordt door ZEMBLA ontleed. Nagtegaal informeert pers en politiek over de uitzending. Burgemeester de Hoop wordt niet vrolijk van de kwestie die van ver voor zijn tijd is. Bovendien voelt hij zich onprettig bij de “Pieter Storms-achtige” onderzoeksjournalistiek van het ZEMBLA-team.

In de uitzending komen niet alleen bestuurders van gemeenten maar ook de Raad van State en mensen die zich slachtoffer voelen van het falende beleid van de overheid aan het woord. Jarenlang slepende zaken worden aan de orde gesteld. De zaak van Nagtegaal loopt sinds 1992. Toen maakte de toenmalige garagehouder bezwaar tegen de bouw van een pompstation aan de Achterdijken, vlakbij zijn pomp. De gemeente had de vergunning niet mogen geven. Nagtegaal meent dat de gemeente de burger dood procedeert om daarna de zaak onopgelost in de doofpot te stoppen.

ZEMBLA is het actuele documentaireprogramma van VARA/NPS. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende onderzoeksjournalistiek.
ZEMBLA onderzoekt grondig ontwikkelingen en gebeurtenissen in de samenleving en levert een bijdrage aan de meningsvorming daarover.
ZEMBLA wil spraakmakend zijn en nieuws maken, het wil iets teweeg brengen, veranderingen in gang zetten.
Het programma wordt uitgezonden op zondagavond op Nederland 2, om 21.45 uur. Elke dinsdag om 10.30 uur is de herhaling op Nederland 2. De aflevering heet ‘Procederen tot je er bij neervalt’ Samenstelling en regie in handen van Thomas Blom, Sinan Can deed de research en de eindredactie is van Kees Driehuis.

>>> lees hier 23-5-07 Schadeverghoeding voor Nagtegaal

>>> lees hier 29-12-08 Ameland mag na 16 jaar Nagtegaal betalen

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *