Ameland doet zuinigjes aan

BALLUM – Ameland doet de komende jaren zuinigjes aan. Wensen die grote uitgaven vergen staan op het verlanglijstje en blijven daar voorlopig staan. Tot verdriet van Jan Verbiest (VVD) hoort de herinrichting van de passantenhaven en de steiger daar bij. Daar is de komende vier jaar geen geld voor.

De gemeenteraadsleden van Ameland verschillen van mening hoe het geld verdeeld moet worden. De VVD wil de belastingen fors verhogen om toch die steiger en jachthaven aan te pakken. “We moeten de burgers niet voor de gek houden,” zegt Verbiest. “Ik ben bang dat we volgend jaar belastingen moeten verhogen om wensen te kunnen uitvoeren.” Een van de wensen betreft de verbouw en nieuwbouw van de Burgemeester Walda School. Die is wel in de boeken blijven staan, net als de uitbreiding van OBS ‘t Ienster.
De PvdA wil de belastingen juist minder verhogen dan in de Programmabegroting 2010- 2013 staat genoemd. Behalve de toeristenbelasting, die mag in 2011 wel met 10% verhoogd in plaats van 5%.
Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland wil geen belastingverhoging. ”Daar raak je burgers en bedrijven mee.” IJnsen pleit voor het maken van plannen en zoeken naar subsidie.
Han van Heerde van Ameland’82 stelt een bezuiniging op de notuleerservice voor. Van Heerde meent dat de gemeente toe kan met een beknopt verslag met de geluidsfragmenten van de raadsvergadering er naast. Het bespaart 5000 euro. Een sigaar uit eigen doos, want de nieuwe geluidsinstallatie was al afgesproken, en een druppel op de gloeiende plaat, meent Gunda Brunotte. “Beter iets dan niets,” vindt Van Heerde. “Goed voorbeeld geven is belangrijk. Wij zien het als een bescheiden stapje voorwaarts.”

Uiteindelijk kiest Ameland voor een verhoging van de OZB en Rioolrechten met 5%, een verhoging van de leges met 5% en een verhoging van de toeristenbelasting in 2011 met 5%. Daarbovenop komt de bezuiniging van 5000 euro op de notuleerservice.

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 9 november

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *