Ameland maakt zich zorgen over kwaliteit veerverbinding

BALLUM – Wagenborg Passagiersdiensten scoort niet best bij de klanten en gemeente Ameland maakt zich daar zorgen over. In mei werd een klanttevredenheidsonderzoek voor de Friese veerdiensten uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als ijkpunt werd het onderzoek van 2009 genomen. De klanttevredenheid wordt jaarlijks gemeten.

Het onderzoek van mei 2015 laat zien dat de uitkomsten voor Wagenborg Passagiersdiensten duidelijk lager zijn dan in het jaar van de nulmeting. Het totaal oordeel voor de veerdienst naar Ameland daalde van een 8.1 naar een 7.4. Onder het huidige consessieregime zou de score 8.0 of hoger moeten zijn. In het voorjaar van 2015 voldoet alleen Vlieland aan die eis. Voor Ameland en Schiermonnikoog is het oordeel significant lager dan in 2009 en ook lager dan de 8.0. Beide eilanden met Wagenborg als vervoerder krijgen meer onvoldoendes dan zes jaar geleden.

De rederij hoort zich juist in te spannen om de klanttevredenheid te doen stijgen voor die vaarkenmerken waarvoor de score lager is dan 8.0. Voor Ameland geldt dat de veerverbinding op alle punten lager wordt beoordeeld dan zes jaar geleden en dat het oordeel over de stiptheid is gedaald van een 7.9 naar een 5.6. De prijs voor een motorvoertuig krijgt een dikke onvoldoende met een 4.7.

In de enquête werd gevraagd naar het oordeel over de klantvriendelijkheid, zitplaats, geluid, netheid wachtruimte en netheid vaartuig, informatie, sanitair, bagage en prijs.

Tonnie Overdiep (PvdA) stelt er tijdens de raadscommissievergadering van maandag 17 augustus een vraag over. Wat vindt het college hiervan en gaat het college Wagenborg Passagiersdiensten ook op de score aanspreken? Burgemeester Albert de Hoop steekt zijn ergernis over dit onderwerp niet onder stoelen of banken. Niet vanwege de vraag die Overdiep stelt, maar vanwege de organisatie van de concessie. Gemeente Ameland is geen partij meer in de concessie, die voor de veerdienst tussen Holwerd en Ameland en Lauwersoog naar Schiermonnikoog tot 2028 aan Wagenborg is gegund.

Het feit dat Ameland niet mee kan praten vindt De Hoop “zeer onder de maat, gezien het belang van de verbinding.” De gemeente kan nu Wagenborg alleen maar aanspreken op het niveau van klantenpanel en niet als betrokken gemeente waar de openbare vaarweg vanaf Holwerd naartoe leidt. Het college gaat aan het ministerie uitleg vragen over het rapport en de dalende cijfers. De Hoop: “Wij maken ons er zorgen over.” De gemeente heeft recht op uitleg, vindt De Hoop. De burgemeester stuurt er op aan dat de gemeente weer meepraat in het overleg over de veerverbinding. Voorheen was dat ook het geval. “Wij willen een volwaardige partij zijn.”

Ameland daalde in zijn totaalscore het meest van de vier Friese Waddeneilanden. De score daalde van een 8.1 in 2009 naar een 7.4 in 2015.

Voor Schiermonnikoog geldt een daling van 8.2 naar 7.8. Terschelling daalde van een 8.7 naar een 8.6 en Vlieland steeg als enige van een 8.1 naar een 8.3.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *