Basisscholen Ameland samenvoegen?

BALLUM – Hoe staat het met de toekomst en de levensvatbaarheid van de lagere scholen op Ameland? Dat wil Tonnie Overdiep (PvdA) weten. Hij stelt de vraag tijdens de raadscommissievergadering van 17 augustus.

Portefeuillehouder onderwijs burgemeester Albert de Hoop begrijpt wel waar de vraag vandaan komt. Het ministerie van Onderwijs stuurde een brief naar alle gemeenten in Nederland over kleine scholen, samenvoeging en opheffing. De brief geldt echter niet voor de scholen op de Waddeneilanden. De eilanden hebben een speciale regeling met het ministerie van Onderwijs getroffen, waarmee gewaarborgd is dat er altijd een school op het eiland blijft bestaan, hoe klein die ook is. Het is in een convenant met de minister afgesproken. Buiten dat, zegt De Hoop, is er op Ameland geen sprake van opheffing van een school want de scholen zitten boven de opheffingsnorm. “De scholen zijn levensvatbaar en ik zie de toekomst zonnig tegemoet,” beantwoordt de portefeuillehouder Overdieps vraag.

André Tuil (VVD) gooit het daarna over een andere boeg: “Vier scholen, is dat wel houdbaar?” Marieke van Schaijk (CDA) doet in dat zakje nog een duitje met de vraag: “Kunnen de scholen in alle dorpen wel blijven bestaan?”

Burgemeester De Hoop proeft wat ongerustheid en die probeert hij weg te nemen door te stellen dat de basisscholen het op Ameland allemaal goed doen, alle vier boven de opheffingsnorm zitten en de financiën op orde hebben. “De scholen doen het prima. Er is niets aan de hand.” Eén dingetje dan: “We zijn al negen jaar in overleg over een Brede School. Dàt zit er nog niet in.” Wie suggereert dat er in sommige dorpen wel een school kan sluiten moet maar eens te rade gaan in die dorpen, bij de dorpsbewoners, meent De Hoop. Hij is een tevreden portefeuillehouder Onderwijs met scholen die hun zaakjes op de rit hebben. Wat hem betreft is er geen aanleiding voor ongerustheid en geen reden voor onrust.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *