Kwadrant maakt plan voor De Stelp

BALLUM – “We krijgen er uit de bevolking vragen over,” zegt schaduwfractielid Tonnie Overdiep van de PvdA. Hij vergadert maandagavond als vervanger van Irma Marinus. “Zijn er inmiddels vorderingen te melden over de ouderenzorg in relatie tot de Stelp?” Hij stelt de vraag aan het college.

Wethouder Linda van der Deen meldt dat er 31 augustus een vergadering is van de commissie Sociaal Domein, waar ondermeer De Stelp en de ouderenzorg in wordt behandeld. Van der Deen: “Per 1 augustus is De Stelp praktisch en juridisch overgedragen aan Kwadrant en de medewerkers zijn tot 1 september in dienst van de curator.”

Maar wie is nu de transitiedirecteur, eilandcoördinator, en hoe zit het met het plan voor de toekomst, de vacature die alweer uitstaat en het eten dat per 1 september volgens de nieuwe werkwijze wordt opgediend?

Transitiedirecteur

Han Morshuis is de transitiedirecteur en Tony Dijkstra de eilandcoördinator. Met hem hebben de medewerkers van De Stelp het meest te maken. Dijkstra, woonachtig in Harlingen, komt een dag of drie/ vier per week naar het eiland.

Open voor samenwerking

Kwadrant weet dat er iets moet gebeuren met het gebouw van De Stelp en het komende half jaar wordt uitgetrokken om daar een plan voor te maken. Kwadrant houdt daarbij vooralsnog alle opties open: blijft De Stelp zoals het is, wordt het gebouw aangepast, wordt er elders op het eiland een voorziening geopend? “Het staat niet vast dat De Stelp blijft,” zegt Naomie de Boer, communicatieadviseur bij de KwadrantGroep. Het staat ook niet vast dat De Stelp verdwijnt. De Boer wil geen onrust zaaien: de zorg staat voorop. Over samenwerking met de Zorgcoöperatie Ameland kon De Boer nog niets zeggen, behalve dan: “We staan open voor alle samenwerking.”

Medewerkers en vacature

Na de overname door Kwadrant zijn enkele Stelp-medewerkers niet overgenomen. De Boer zegt nadrukkelijk dat er geen mensen zijn ontslagen, maar dat een klein deel van het personeel, ongeveer 20%, niet door Kwadrant is overgenomen van het failliete Pasana. Dat zijn vooral mensen in de ondersteunende functies, zoals keukenmedewerkers. Afgelopen week was er sprake van dat er weer een vacature voor de keuken openstond, maar dat is pertinent niet het geval, zegt De Boer. Mochten er meer uren nodig zijn om de keuken goed te kunnen draaien dan worden die als eerste aangeboden aan de medewerkers die hun baan bij de overname zijn kwijtgeraakt.

Van Smaak

Jan de Roos is verkoopmanager Van Smaak, de dochteronderneming van Kwadrant die de maaltijden voor De Stelp en de Tafeltje Dekje klanten gaat verzorgen. Die service gaat niet op 1 september maar op 21 september in. Van Smaak heeft ruime ervaring met dit soort projecten, zegt De Roos. Pasana was voor het faillissement al van plan de keuken te reorganiseren. Kwadrant zet die reorganisatie door. Er wordt straks niet meer gekookt in de keuken van De Stelp, hoe goed die keuken ook is. Van Smaak levert Meals on Wheels; de maaltijden worden naar de kamer gebracht en in het restaurant, waar kleine gezelschappen eten, wordt gedekt met dekschalen.

Componenten

Het eten komt uit Drachten en gaat via een speciaal Waddentransport naar het eiland. Drie keer per week komt er een transport, waarbij er voor twee dagen maaltijden naar het eiland worden gebracht die met een warmte contact techniek wordt opgewarmd: geregenereerd. Er komt geen magnetron aan te pas. De mensen kunnen op het laatste moment nog kiezen of ze een grote dan wel een kleine portie willen en welke groente en welk vlees ze die dag willen eten. “De menukeuze wordt een componentenkeuze,” zegt De Roos. Voor de Tafeltje Dekje klanten verandert er wat dat betreft niets. Zij krijgen een ander type maaltijdbox aangeleverd en ontvangen een maaltijd van hoge kwaliteit. “Een ultra vers systeem dat warm wordt aangeleverd.” Er wordt ook niets aan het eten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. “Het eten voor morgen is houdbaar tot overmorgen.”

Vrijwilligers

De Roos hoopt dat de vrijwilligers die tot nu toe rijden voor Tafeltje Dekje dat straks ook voor Kwadrant en Van Smaak willen gaan doen. Daarom houden ze volgende week, met een slag om de arm, donderdagmiddag een vrijwilligersbijeenkomst. De uitnodigingen worden op dit moment klaargemaakt.

Catering

Verder wil Van Smaak zoveel mogelijk activiteiten naar zich toe trekken. “We gaan niet stil zitten.” De Roos denkt daarbij aan catering voor mensen die regelmatig van Van Smaak willen smullen, mensen die bijvoorbeeld wel eens in de week met een groepje gezamenlijk willen eten. Van Smaak wil daar op in gaan spelen en de catering verzorgen om zodoende een toekomstbestendige voorziening neer te zetten.

Dossier de Stelp

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *