Ameland is door provincie gewaarschuwd

BALLUM – Gemeente Ameland sluit sinds 2004 de gemeentelijke begroting af met een tekort en daar wordt Provincie Frylân niet blij van. Het eiland boert de verkeerde kant uit en moet oppassen. De gemeente kreeg op 12 oktober een brief van het Provinciehuis met een waarschuwing. Als het eiland niet beter op de centen past wordt het onder curatele gesteld.

Gemeente Ameland is druk bezig om uit de rode cijfers te komen. Ze zoekt het niet in bezuinigingen maar in een verhoging van de toeristenbelasting en forenzenbelasting. Beide belastingen gaan met 49% omhoog, is het plan. Het lijkt erop dat een krappe meerderheid in de raad voor de belastingverhoging zal stemmen ook al hielden alle fracties tijdens de extra raadcommissievergadering hun politieke kruit droog. In de raadsvergadering van 5 november valt het besluit.

Marius Gerritsma sprak tijdens de vergadering in namens de Vereniging van Particuliere Verhuurders Ameland (VpvA). De Vereniging heeft geen bezwaar tegen een verhoging van de belasting maar vindt een stijging van 67 cent naar een euro veel te grof. “Ameland heeft het schoonste strand, het mooiste café en FC Groningen staat op de vierde plaats,” grapt Gerritsma. Over al die zaken is hij zeer tevreden, maar de VpvA meent dat de geplande belastingverhoging onevenredig zwaar om tweede huizenbezitters en particuliere verhuurders rust.

Burgemeester Albert de Hoop gaf de VpvA voorzitter mee dat alle particuliere verhuurders slechts tussenkantoor van de belasting zijn. Feitelijk wordt de toeristenbelasting door de toeristen betaald. De ondernemers en verhuurders moeten rekening houden met een jaarlijkse belastingverhoging en dat doorberekenen aan hun gasten. De Hoop is verbaasd dat niet alle verhuurders dat doen. De Hoop wil bovendien gezegd hebben dat Ameland niet arm is, genoeg bezit maar geen geld in de beurs heeft. Voor de contante munten moet de toeristenbelastingverhoging zorgen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *