Ameland heeft weer wethouders

BALLUM – Gemeente Ameland heeft weer wethouders. Theo Faber van AmelandEén en Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland vormen samen met burgemeester Leo Pieter Stoel sinds vanavond het nieuwe dagelijks bestuur. In de coalitie praat verder de VVD nog mee, maar deze partij levert geen wethouder.

Faber heeft er een volle baan aan en IJnsen heeft een 0,8 dienstverband. Voor Piet IJnsen is dit de derde maal in zijn politieke carrière dat hij plaatsneemt op het wethouderspluche. “Elke keer na een crisis!” vult de ABA-man met een lach aan.

De raadsleden moesten vanavond stemmen of ze de naar voren geschoven kandidaten zagen zitten. IJnsen kreeg van alle negen aanwezige raadsleden – Siard Bonthuis en Han van Heerde waren er niet – het vertrouwen. Theo Faber zag zijn naam acht keer terug op een stembriefje; één briefje was blanco. Faber aanvaardde volmondig het ambt, net als IJnsen. De laatste voegde er nog aan toe: “Ik dank de raad voor het in mij gestelde vertrouwen.”

De wethouders hebben de opdracht van de raad gekregen om bij persoonlijk gerelateerde zaken zich te onthouden van stemmen. Burgemeester Leo Pieter Stoel moet daar op toezien. Dat gaat de burgemeester doen. Hij is allang blij dat de raad hem verlost heeft van een periode waarin hij in zijn eentje het hele college vertegenwoordigde. Stoel werd op 16 januari als burgemeester geïnstalleerd en moest op 27 januari aanhoren hoe beide wethouders, Ellen Bruins Slot en Theo Faber, opstapten. Dertig dagen na zijn eerste elf – zo lang bleven Faber en Bruins Slot nog werken – was hij in z’n uppie het dagelijks bestuur van de gemeente.

De coalitie van AmelandEén, Algemeen Belang Ameland en VVD borduurt voort op het coalitieakkoord van AmelandEén en PvdA. “Het is wat bijgeslepen,” zegt Piet IJnsen. De hoofdpunten staan nog steeds overeind: een betrouwbare veerdienst, woningbouw, De nieuwe Stelp en duurzaamheid. En dan moet er ook nog wat met het oude subtropische zwembad en wellness op het eiland. Wat VVD-er Groenewold betreft moet de raad van Ameland het niet meer over coalitie en oppositie hebben. “We moeten het met mekaar doen,” zegt hij, en: “We moeten besluiten unaniem nemen. Dat is het beste voor het eiland.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *