Niet verder aanmodderen met De Stelp

BALLUM – “Niemand wil iets bekends omruilen voor iets onbekends.” Zo zet Sociale Fractie Ameland-raadslid Irma Marinus de werkgroep De Stelp op De Stelp weg als angsthazen voor nieuwe ontwikkelingen. Marinus voegt eraan toe dat haar fractie zich kan vinden in De nieuwe Stelp op de nieuwe locatie bij Ons Hol. Overigens, alle fracties kunnen zich daar in vinden.

Er is voldaan aan de vraag van de werkgroep, zegt Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland, om nog eens goed te kijken naar de wens van de werkgroep en meer dan duizend eilanders die een handtekening hebben gezet onder de petitie De Stelp op De Stelp. Conclusie van dat nieuwe onderzoek is dat De nieuwe Stelp niet past op de huidige locatie, het wordt te groot en massaal aan de Hidde Dirk Katstraat, het kleinschalige karakter van het complex is op die plek niet te realiseren, de oriëntatie van de appartementen is op het terrein dat De Stelp heet niet optimaal en er zijn op de oude stek geen uitbreidingsmogelijkheden. Herbouwen op De Stelp zou ook nog eens ongeveer 10 procent duurder worden dan bouwen op de locatie bij Ons Hol, waar geen gebouwen afgebroken hoeven te worden. Ontmoetingscentrum Ons Hol ligt aan de rand van het dorp, aan de Oranjeweg.

Het bouwen in fasen, zoals de werkgroep De Stelp op De Stelp voor ogen heeft, neemt ook nog eens meer tijd in beslag, waardoor er langer overlast is voor de medewerkers en bewoners. Niet onbelangrijk element is dat zorgaanbieder Kwadrant niet mee gaat betalen aan de verwachte meerkosten van ongeveer 2 miljoen euro bij bouwen op de huidige locatie. KwadrantGroep is eigenaar van de grond waar het huidige gebouw op staat, exclusief de aanleunwoningen. Die zijn van de gemeente. Kwadrant meent dat de overlast dermate groot is dat tijdelijke huisvesting, die 2 miljoen moet gaan kosten, voor bewoners en ondersteunende diensten nodig is. Kwadrant wil daar het geld niet in steken.

Jeppe Groenewold (VVD) memoreert dat het personeel wil dat er zo snel mogelijk met de nieuwbouw op de nieuwe locatie wordt begonnen. De medewerkers maakten dat kenbaar op de laatste informatieavond eind januari in De Stelp.

Irma Marinus opteert om nu spijkers met koppen te slaan. “Niet verder aanmodderen.”

In de eerstvolgende raadsvergadering, op 23 maart, valt het besluit over de locatie van De nieuwe Stelp.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *