Ameland doet 50 woningen in verkoop

BALLUM – Gemeente Ameland verkoopt 50 van haar huurwoningen. Een deel van die woningen staat leeg en verhuurde gemeentewoningen worden aangeboden aan de huurders. Willen zij niet kopen, dan blijven ze als huurder in het huis. Daartoe besloot de raad gisteravond. De gemeente stimuleert de verkoop door zelf de overdrachtsbelasting te betalen voor die woningen waarvan de huurders de kopers worden. Kopers van leegstaande woningen betalen zelf de kosten.

Alleen de fractie van Algemeen Belang Ameland (ABA) stemde tegen het plan. Piet IJnsen en Jan Wijnberg zijn het niet eens met de prijs die zittende huurders moeten neertellen voor hun huis. De gemeente rekent minimaal de taxatiewaarde en verkoopt de huizen bij inschrijving. ABA vindt het redelijk dat huurders een lagere som moeten betalen, omdat het huis in bewoonde staat wordt verkocht.

Als de woningen na drie maanden niet zijn verkocht gaan ze weer in de verhuur. Huurders krijgen zes maanden de tijd om over de koop te besluiten.

Jan Wijnberg (ABA) stelt nog voor om vier jonge gezinnen wat geld toe te stoppen. Zij vroegen vorig jaar nog of ze de gemeentelijke huurwoning die ze bewoonden konden kopen. Toen kon dat niet, waardoor de vier met andere en duurdere projecten aan de gang zijn gegaan. “Deze jonge gezinnen zouden gecompenseerd moeten worden.” Het doet wethouder Nico Oud van CDA-huize uitroepen dat de gemeente “van God los zou zijn,” als het daarmee in zee zou gaan.

Gemeente Ameland organiseert nog een voorlichtingsavond, waarbij bank en notaris aanwezig zullen zijn.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *