Anneke Touwen-Belt uit raad Ameland

BALLUM – Anneke Touwen-Belt stapt per direct uit de Amelander gemeenteraad. Het CDA-raadslid voelt zich te weinig gewaardeerd door het college en hekelt de monistische benadering van burgemeester en wethouders. Ze heeft het regelmatig aan de stok met de B van het college, vooral als het gaat om het financiële beleid van de gemeente. Touwen-Belt voelt zich gehinderd om haar taak als volksvertegenwoordiger uit te kunnen voeren. Het college gaat te veel zijn eigen gang, terwijl het de raad is, die de baas is. “Andersom is het college niet gecharmeerd van mijn dualistisch getinte inbreng,” schrijft het vertrekkende raadslid in haar ontslagbrief aan de raad.

Voorzitter van CDA-Ameland, Anne de Jong, laat weten dat het bestuur zeer teleurgesteld is. Anneke Touwen wordt bijzonder gewaardeerd door het bestuur, om haar kennis, inzet en betrokkenheid. “Het is een van de beste raadsleden. Het is niet alleen een gemis voor het CDA maar voor de hele raad.”

De Jong kent de frustraties van Touwen-Belt. Vooral tussen burgemeester Albert de Hoop en het raadslid zit een frictie. “De burgemeester moet als voorzitter van de raad begrip hebben voor de inzet die raadsleden steken in hun raadswerk.” De inzet van Anneke Touwen was bovengemiddeld hoog, weet De Jong. De voorzitter zag met Nico Oud op nummer 1 en Anneke Touwen op nummer 2 van de kieslijst zijn partij met de laatste gemeenteraadsverkiezing de grootste van het eiland worden. “Wij vinden het bijzonder jammer dat ze vertrekt.”

Bert Cordes volgt haar op als raadslid. De benoeming zal na het reces plaatsvinden. De raad buigt zich eerst over de ontslagbrief van Touwen-Belt, die meldt dat ze vanwege haar tussentijds vertrek geen prijs stelt op een “afscheidsritueel.”

Griffier Jacqueline Metz werkt de procedure af die geldt bij voortijdig opstappen van een gemeenteraadslid. De eerstvolgende raadsvergadering, die van 29 augustus, is de eerste stap in de benoeming van Cordes als raadslid.

Het is de derde keer dat het CDA afscheid moet nemen van een gewaardeerd vrouwelijk raadslid. Na Erica de Vries – Faber in 2008, vertrok Gunda Brunotte in 2009 en nu Anneke Touwen-Belt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *