Ameland content over 2018

BALLUM – Ameland sluit het jaar 2018 af met een voordelig saldo van € 679.776, terwijl er gerekend was op een bedrag in de min van bijna een ton. De groene cijfers van 2018 zijn daardoor € 774.809. Dat staat in het Jaarverslag 2018 van de gemeente Ameland.

De gemeente had vorig jaar drie grote eenmalige voordelen. Er werd grond verkocht op het bedrijventerrein bij Nes, dat een boekwinst van € 264.935 opleverde. Het tweede voordeel van € 226.460 behelst een compensatie van het Rijk vanwege de BTW, die per 2019 wordt geheven over de vervoerstickets van de veerdiensten. Het derde voordeel betreft een eenmalige uitkering, ter hoogte van € 71.185, vanuit het gemeentefonds ter compensatie van de verhoogde raadsvergoeding.

In 2018 is het aantal inwoners gegroeid naar 3.654. Dat is ten opzichte van het jaar daarvoor een groei van 22 zielen. De gemeenteoppervlakte is hetzelfde gebleven: 26.850 ha. Volgens het jaarverslag heeft de zeespiegelstijging en bodemdaling geen invloed op de verhouding land en water. Het eiland heeft volgens het jaarverslag in 2018 nog altijd een oppervlakte van 5.908 ha.

De gemeenteraad is wel blij met dit mooie jaarverslag. “Ziet er goed uit,” zegt Han van Heerde van Ameland’82 tijdens de raadsvergadering van 24 juni. Dat vinden de andere raadsleden ook. Raadslid Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland had het BTW-voordeeltje van de van 226.460 euro graag in een potje voor de veerdam en omgeving bestopt en dient daar een motie voor in, maar hij krijgt geen poot aan de grond.

“Alles wat binnenkomt, komt ten goede aan onze burgers,” zegt Gerard van Klaveren over de motie, die sympathiek wordt gevonden. Hij raadt hem af. De motie wordt met 3 tegen 8 stemmen verworpen. Alleen ABA en A’82 stemmen voor. “Een gemiste kans,” zegt IJnsen. “De veerdam zou ermee opgeleukt kunnen worden.” De jachthaven zou ook wel een beurt kunnen gebruiken. “Dat is het visitekaartje van Ameland,” valt Jan Wijnberg zijn fractiegenoot bij. De jachthaven zal nog even op die beurt moeten wachten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *