Ameland: Belastingparadijs

BALLUM – Ameland heeft aan eind van het jaar 2009 een mooi bedrag in de boeken staan, maar die 1,4 miljoen is niet echt over. Sommige dingen zijn niet gebeurd of vooruit geschoven.

Ameland heeft vorig jaar bij allerlei uitgaven de hand op de knip gehouden. Dat zal in 2010 ook zo zijn, voorspelt Albert de Hoop. “We zullen met de hand aan de rem besluiten. Dan hou je wat reserves voor de toekomst.” Ameland wil alleen maar geld uitgeven dat ze in de pocket heeft.
Tonnie Overdiep (PvdA) nuanceert de jubelstemming van de burgemeester: “We hadden zoveel plannen en die zijn niet uitgevoerd en we hebben niet met de hand op de rem gezeten bij de belastingen. De mensen die de belasting moeten betalen zullen minder positief zijn.”

Ook Piet IJnsen (ABA) meent dat het aardig is om positief te kunnen afsluiten, maar “de belastingbetaler heeft bijzonder bijgedragen aan het overschot dat wij hebben.” ABA stemt dan ook tegen deze jaarrekening.
Rudolf Teuben (A’82) wil op zijn beurt het commentaar van ABA en PvdA op de belastindruk van de Amelanders nuanceren. De belastingverhogingen zijn marginaal en de verhoging van de toeristenbelasting was vanwege een inhaalslag. “De toeristenbelasting valt landelijk erg binnen de kaders.”

Dat de accountantsverklaring een beperking noemt is niet iets dat Ameland op de nek zit. De gemeente besteedt werkzaamheden namelijk niet altijd Europees aan. Ameland brengt de werkzaamheden het liefst onder bij Amelandse ondernemers. Anneke Touwen (CDA) noemt hardop dat zij er niet wakker van ligt dat dit niet helemaal volgens de regels is.

De bijna 1,5 miljoen is geschoven van het ene potje naar het andere. Anneke Touwen ziet dan ook geen reden om de vlag uit te hangen, maar De Hoop is trots dat een dikke drie ton kan worden bijgeschreven op de algemene reserve. De Hoop: “Wij zijn een van de laagste belastingparadijzen van Nederland.”

>>> lees hier meer over de raadsvergadering

© Persbureau Ameland  2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *