Alice de Jong over toeristenbelasting: “Dit is hoe ik er in sta.”

BALLUM – Afgelopen maandag stond het nieuwe systeem van toeristenbelasting op de agenda. De stemming verliep wonderlijk en een ingediend amendement haalde hink-stap-sprong de eindstreep. De indieners kregen steun van een raadslid van een derde fractie.

Wat gebeurde er en is dit een verkiezingsstunt?

In de nieuwe systematiek om toeristenbelasting te berekenen en innen krijgen de campings een realistischer aanslag en alle andere verhuurders betalen per persoon per nacht. Voor de groepsaccommodaties was een uitzondering ingebouwd; zij zouden wat minder gaan betalen. Het reguliere tarief is 1 euro 55 per persoon per nacht, voor groepsverblijven stelde het college een tarief van 1 euro 25 voor.

Amendement

De groepsverblijven zelf wilden graag op een euro gaan zitten. CDA en A’82 kwamen met een amendement om daar 75 eurocent van te maken. In de raad van elf stemden Marieke van Schaijk (CDA) en Jeppe Groenewold (A'82) niet mee wegens betrokkenheid bij de sector, zodat er negen stemmen te winnen waren. ABA diende nog een subamendement in om van de 75 cent één euro te maken. Allereerst kwam het subamendement in stemming en dat werd afgestemd met drie tegen zes. Alleen ABA-raadsleden Jeroen Leijstra, Jan Wijnberg en Alice de Jong-Gransbergen stemden voor. Toen kwam het amendement van CDA en A’82 in stemming. Een rekensom: een stem vóór van twee A’82-ers en twee CDA-ers. Dat maakte vier stemmen voor en vijf tegen, maar zo verliep de stemming niet. Alice de Jong van ABA stemde met de amendementindieners mee en zo eindigde de stemming in vijf vóór en vier tegen en werd de 75 cent toeristenbelasting voor groepsverblijven aangenomen.

'Stemmen zonder last'

Is dit een ABA-manier om kool en geit te sparen, zo vlak voor de verkiezingen? Een deel stemt voor en een deel stemt tegen, opdat ABA altijd goed zit? PA vroeg het aan raadslid Alice de Jong. “Raadsleden stemmen zonder last. Mijn partijgenoten wilden wel meegaan tot een bedrag van 1 euro. Dit subamendement heeft het niet gehaald. Mijn argumenten om voor te stemmen zijn dat ik van mening ben dat deze categorie, de groepsverblijven, een steuntje nodig heeft. Al jarenlang hebben zij last van hoge prijsvorming omdat de toeristenbelasting onevenredig hoog is in vergelijking met de prijs per nacht per bed. Mijns inziens kan daarom de belasting voor deze categorie meer in verhouding komen te staan.”

Geen verkiezingsgedrag

Het ABA-raadslid vervolgt: “Dat ik anders heb gestemd heeft onze fractievoorzitter later ook gecommuniceerd; dat duidelijk was dat ik er anders over dacht dan hij (Jan Wijnberg red.) en de heer Leijstra. Het is dus geen vooraf afgesproken tactiek of verkiezingsgedrag, dit is gewoon hoe ik er in sta en dat wist mijn fractie. En gelukkig respecteren ze dat ook.”

College

De Jong heeft met haar stem ervoor gezorgd dat het collegevoorstel is ondermijnd. ABA is via wethouder Piet IJnsen mede verantwoordelijk voor dat collegevoorstel.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *