Afscheid wethouder Piet IJnsen

BALLUM – Afgelopen extra raadsvergadering van maandag 14 mei werden niet alleen de twee nieuwe wethouders en een nieuwe raadslid beëdigd, maar werd ook stilgestaan bij het afscheid van Piet IJnsen als wethouder. Vrijdagmiddag 18 mei is er op het gemeentehuis een afscheidsreceptie voor genodigden.

In de oppositie

IJnsen stapt niet uit de politiek, nu hij afscheid heeft moeten nemen van het wethouders pluche. Daar had hij nog graag wat op willen blijven zitten, en de Algemeen Belang Ameland-voorman meent dat er met de formatie van een coalitie van AmelandEén (A1) en PvdA niet naar de mening van de kiezers is geluisterd. Die maakten van ABA de tweede partij van Ameland, na de grote winnaar A1. Het is ook die verkiezingsuitslag die IJnsen heeft doen besluiten door te gaan met het politieke werk, al spijt het hem dat het vanuit de oppositie rol is.

Recente geschiedenis

IJnsen haalt in zijn afscheidswoordje even een stukje recente geschiedenis terug en benoemt wat oud zeer: “Het politieke klimaat maakte het noodzakelijk dat er vorig jaar mei een andere coalitie moest komen, nadat informateurs een vruchteloze poging hadden gedaan en een minderheidscoalitie voorstelden. Een meerderheidscoalitie vormen met ABA was niet mogelijk, omdat met mij erbij in het college er bloed zou vloeien. Voorzitter, van dat laatste is gebleken dat dat niet het geval is en dat de praktijk nogmaals heeft bewezen dat met mij prima is samen te werken, sterker nog, één van deze informateurs is vanaf januari mijn collega in het college.”

Je kunt het niet alleen

In de afgelopen periode heeft wethouder IJnsen (eerst samen met Ameland ‘82 en later in een breed college met VVD, PvdA en CDA) de ouderenzorg, woningbouw, De Hagen en Plan Westers op de agenda gehouden. Vooral woningbouw en ouderenzorg hadden IJnsens volle aandacht. Niet dat hij het alleen deed. IJnsen dankt de ambtenaren voor de goede samenwerking en inzet. Dat is een “must” zegt de ex-wethouder, “want je kunt niet alles alleen.” Ook een goede verstandhouding met externe partners is belangrijk. “Op meerdere fronten moest het vertrouwen weer opgebouwd worden om daarmee te kunnen komen tot resultaten.” Piet IJnsen heeft zich daar de afgelopen maanden doorheen gebeten. Buiten dat kreeg hij meer voor de kiezen.

Bladzijden met zwarte rand

“De afgelopen periode kent ook twee bladzijden met een zwarte rand en wel in de privé sfeer van onze burgemeester en mijzelf.” Burgemeester Albert de Hoop verloor in december 2017 zijn vrouw Ingrid en Piet IJnsen verloor in februari 2018 zijn vrouw Sigrid. “Beiden waren een klankbord en ondersteunden ons op momenten dat dit in het belang van onze gemeente was. We zijn hen daar heel veel dank voor verschuldigd, maar kunnen het hen niet meer vertellen.”

In het belang van onze gemeente

IJnsen besluit: “Kortom voorzitter, ik zie terug op een enerverende periode, waarin veel goede dingen op de rails zijn gezet, maar waar ook nog veel potentie nodig zal zijn om al de voorgenomen projecten tot een goede uitvoering te brengen. Ik wens u allen daarin veel succes, in het belang van onze gemeente.”

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

lees hier over de verkiezingen en de uitslag

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *