Wethouders Ameland in het zadel

BALLUM – De twee nieuwe wethouders van Ameland zitten in het zadel; ze werden maandagavond 14 mei in een extra raadsvergadering beëdigd. Theo Faber is aangesteld als wethouder namens AmelandEén (A1).  Zijn plek aan de raadstafel wordt ingenomen door Hanneke Wansink, die tijdens dezelfde raadsvergadering de eed aflegde. Joop Lodewijks is de tijdelijke wethouder namens beide coalitiepartners, A1 en PvdA. De CDA-man was afgelopen maanden wethouder namens PvdA, VVD en CDA en neemt tot 25 juni waar voor Ellen Bruins Slot. Zij wordt dan de nieuwe PvdA-wethouder, is de bedoeling. Of dat werkelijk zo uitpakt is altijd maar weer de vraag, want de raad moet stemmen over de wethouders, zoals er vandaag over de kandidaten Faber en Lodewijks werd gestemd. Voor beide kandidaten zaten er enkele blanco stembriefjes in het mandje. Voor Lodewijks waren dat er drie en voor Faber zelfs vier van de elf. Lang niet alle raadsleden worden blij van de nieuwe coalitie, blijkt daaruit. Beide wethouders staan in de boeken voor een volle baan.

Jeroen de Jong (CDA) vindt het jammer dat de wethouder uit het CDA-nest nu gaat regeren namens de PvdA. Het CDA had het ook niet zien aankomen en vindt het een bijzondere keuze. Afscheidnemende wethouder Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) meent dat er met dit college niet naar de kiezer is geluisterd. A1 en zijn partij zijn de twee grootste fracties en toch is de partij van Faber met de PvdA in zee gegaan. IJnsen zegt ook dat hij zich niet geheel terugtrekt uit de politiek. De verkiezingsuitslag was voor hem doorslaggevend om door te gaan als raadslid.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *