Aangifte tegen vermeende ronselaar

BALLUM – Burgemeester Albert de Hoop van Ameland heeft woensdag aangifte gedaan tegen Cor de Boer, lid van Algemeen Belang Ameland (ABA). De Hoop verdenkt De Boer ervan dinsdag twee stemmen te hebben geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens De Hoop is het ABA-lid langs de deur gegaan om volmachten te scoren bij mensen waarvan hij vermoedde dat ze anders niet zouden gaan stemmen. De familie van wie de volmachten zouden zijn meegenomen, zou de stempassen al bij het oud papier hebben gegooid. De namen van de stemgerechtigden werden op het registratiepapier in het stemlokaal voorzien van een aantekening: de stem die met hun stempas zou zijn gegeven door een ander dan zijzelf, zou niet geldig zijn. De stempassen zijn echter helemaal niet ingeleverd.

De verkiezingen zijn daardoor niet door de twee stemmen beïnvloed en geldig.

De politie gaat de aangifte verder verwerken. De gemeente werd gealarmeerd door een Hollumer, waarna ambtenaar Pedro Kooiker de burgemeester informeerde. De man en vrouw, die hun stempassen zouden hebben gegeven, zijn daarna op het gemeentehuis ontboden voor een gesprek over de gang van zaken. Uit dat gesprek werd het de burgemeester duidelijk dat het om een ronselpraktijk ging.

Albert de Hoop was niet eerder ronselpraktijken op Ameland tegengekomen.

Algemeen Belang Ameland geeft een heel andere versie van het verhaal. Cor de Boer zou de betreffende man buiten zijn huis hebben gesproken en die man zou zelf hebben aangegeven dat zijn voorkeur naar ABA uit zou gaan, maar dat hij en zijn vrouw niet gingen stemmen. Daarop zou hij de twee stempassen aan De Boer hebben gegeven zonder dat die er om had gevraagd.

 

Tijdens een bijeenkomst op dinsdagmiddag op het gemeentehuis met leden van aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemende politieke partijen, sprak de burgemeester ondermeer over integriteit en meldde hij wat hem ter ore was gekomen.

ABA besloot daarop bij voorbaat de twee stempassen niet in te zetten, al waren ze volgens de partij volledig rechtmatig verkregen. Saillant detail is dat ABA met de twee stemmen de grootste partij van Ameland was geworden. ABA heeft nu eenzelfde aantal stemmen als Ameland’82: 604.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *