1250 – Groat Amelander Woa’deboek – dialect van Ameland

HOLLUM – Nummer 1250 gaat over het nieuwe en grote woordenboek van het Amelander dialect: het 'Groat Amelander Woa’deboek'.

Als Infoteur Sjaanfanameland schrijft Jeanet de Jong regelmatig over allerhande onderwerpen. Die hebben betrekking op Ameland, de wadden, eten en drinken, natuurfenomenen of trekharmonica. Of over andere wereldse zaken. Er staan inmiddels meer dan duizend artikelen online. PA praat u bij over de meest recente.

"Het Amelands is een van de dialecten in de provincie Fryslân. Het Waddeneiland Ameland hoort weliswaar bij de Friese provincie, maar je hoort er nauwelijks Fries. Het dialect lijkt op wat er in Het Bildt wordt gesproken, het heeft veel weg van het Harlingers en het Snekers en het klinkt voor een deel zoals de Luwwadders in Leeuwarden spreken. Na het 'Woa’deboek fan ut Amelands' uit 1987 verscheen in 2016 het 'Groat Amelander Woa’deboek', het grote Amelander woordenboek. Anton Oud en Siebren Dyk stelden het samen."

⇒ lees hier nummer 1250 over het Groat Woa'deboek

⇒ lees hier nummer 1249 over de Malmö en Tartar

⇒ lees hier nummer 1248 over Ype Poortinga

⇒ lees hier nummer 1247 over IS

⇒ lees hier nummer 1244 over Klaasohm

⇒ lees hier nummer 1236 over Roussillon

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *