Loerbol niet naar Ameland

LEEUWARDEN – Een artikel in het magazine van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deed de culturele gemoederen in Den Bosch en Ameland begin dit jaar flink oplaaien. De op handen zijnde adoptie van het 10.000 kilo zware kunstwerk de Loerbol van kunstenaar Jaap van der Meij door de gemeente Ameland gaat definitief niet door. De Gemeente Den Bosch wilde de Loerbol aan Ameland schenken. De gemeente Ameland heeft de gemeente Den Bosch laten weten bij nader inzien toch geen plaatsingsmogelijkheden te zien voor de Loerbol op het eiland. De verhuizing was een initiatief van het project Kunst met een Opdracht, dat het kunstwerk bij toeval ontdekte bij onderzoek naar het werk van Jaap van der Meij.

Zowel op Ameland als in Den Bosch zorgde de op handen zijnde verhuizing van de Loerbol voor beroering. Joop de Jong, directeur van de Amelander Musea, was enthousiast om het kunstwerk naar Ameland te halen. Tijdens de jaren zestig heeft Jaap van der Meij enkele kunstwerken voor Ameland gemaakt, maar door de jaren heen is er ook weer het nodige verdwenen. Zo werd enkele jaren geleden het gebouw van de Burgemeester Waldaschool gesloopt, om plaats te maken voor een nieuw gebouw. In de oude school waren een wandmozaïek en een muurschildering van Jaap van der Meij.

Door de Loerbol weer in ere te herstellen en een mooie plek te geven kon Ameland zijn culturele band met Jaap van der Meij weer een beetje herstellen was het idee. De kosten van de verhuizing waren deels al gedekt maar de gemeente moest wel toestemming geven om het kunstwerk een mooie plek te geven. Bijvoorbeeld in het plan voor de nieuwe wegenconstructie in Nes, of op het terrein van een van de musea, ook eigendom van de gemeente. Het college heeft – tot grote spijt van Joop de Jong – nu laten weten definitief geen plaatsingsmogelijkheden te zien voor het kunstwerk.

Mooi staartje van verhuizing die niet doorging

De Loerbol – die momenteel in slechte staat verkeert – is gemaakt voor een tentoonstelling over beton (1973) in opdracht van de Eerste Nederlandse Cement Industrie. Het kunstwerk staat in de tuin van het Cementrum in Den Bosch, het voormalige gebouw van het kenniscentrum voor cementindustrie. Een artikel in het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over de op handen zijnde verplaatsing zorgde voor veel lokale maar ook landelijke commotie rond het kunstwerk. Bosschenaren wilden het kunstwerk helemaal niet kwijt. Betonmortelfabrikant Mebin, het Cuypersgenootschap en andere instellingen hebben zich in tussentijd om de toekomst van de Loerbol ontfermd. Het lijkt erop dat de gemeenschap het kunstwerk weer volledig in ere wil herstellen en wil behouden in de tuin bij het Cementrum.

Pijnpunten van verweesde kunst

Een van de doelstellingen van het project Kunst met een Opdracht is het onderzoeken van de relatie van de gemeenschap met kunst in openbare ruimte. De case rond de Loerbol illustreert goed waar de pijnpunten liggen bij veel van deze ‘verweesde’ kunst. Een gebrek aan aandacht en door het verstrijken van de tijd is het vaak niet helemaal duidelijk wie de eigenaar is en is er geen informatie beschikbaar over de achtergrond en de maker.

De Loerbol kwam door het project in de landelijke spotlights en krijgt nu weer nieuwe betekenis voor de gemeenschap. In dit geval niet de gemeenschap van Ameland maar de gemeenschap van Den Bosch.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *