Camminghaslot komt tot leven

HOLLUM – Het Camminghaslot, dat tot 1828 bij Ballum stond, is heden ten dage weer te bezoeken. De Amelander Musea lieten er een 3D film over maken. De film 'Het slot van Ballum, het Camminghaslot als machtscentrum van een onafhankelijk eiland' is in Museum Sorgdrager in Hollum te zien en als DVD ingesloten in een boekje over het slot van Ballum.

Tuin en slot

De film geeft een verrassend inkijkje in niet alleen het slot van buiten en van binnen, maar ook van de tuin. Ook is de wordingsgeschiedenis van Ameland erin opgenomen. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij het bestuur van het eiland en de periode dat de Van Cammingha's als Vrij-en erfheren er de dienst uitmaakten. De familie stierf uit, het gezag wijzigde en het slot verloederde. Het werd in 1828 gesloopt en toch is er nu een kijkje in het interieur te nemen: de hal, de kamers met meubels en schilderijen aan de muur, de tuin en de moestuin met de groente klaar voor de oogst.

Jan Giezen

Architect Jan Giezen uit Groningen nam het initiatief tot het project dat het gebouw doet herleven. Hij kent Ameland goed, zijn ouders hadden jarenlang een boerderij in Hollum en Giezen komt nog regelmatig op het eiland. De architect verzamelde informatie, ging op zoek naar kunstwerken van het exterieur en zocht naar bouwtekeningen. Hij reconstrueerde op basis daarvan met grote precisie het Camminghaslot. Digitale kunstenaar Mark Dijstelberghe van bureau MDesign, ook uit Grongingen, vervaardigde de animaties, die oer-Ameland en het vijftiende eeuwse slot tot leven brengen.

Mooiste

Als het er nog had gestaan, dan was het de grootste bezienswaardigheid van Noord-Nederland geweest, is de opinie van de Amelander Musea. Nog mooier dan het Poptaslot in Marssum, omdat het meer versieringen had. Met de virtuele verbeelding ontwaakt het Camminghaslot uit zijn slaap. Gearchiveerde interieurlijsten en objecten van de familie die in het Museum Sorgdrager zijn te zien, zijn de basis voor een waarheidsgetrouwe inrichting. Het museum kreeg onlangs nog attributen in bruikleen en had nog nooit zoveel voorwerpen uit het bezit van de Van Cammingha’s als nu zijn samengebracht in de expositie. Ze maken deel uit van een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het eiland.

Cammingha app

De Amelander Musea hebben daarnaast een app uitgegeven onder de titel 'Langs de wegen van de Heren van Ameland'. De route op de app is voor fietsers en wandelaars en voert langs plekken in Ballum die aan de Van Cammingha's herinneren. De app is gratis te downloaden in Museum Sorgdrager. Daar is ook het boekje over het slot te koop.

bekijk hier meer fantastische foto's van het slot van toen, stills uit de film

bekijk hier meer apps van Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *