Zonnepark Ameland stapje dichterbij

BALLUM – Het zonnepark op het vliegveld van Ameland is weer een stapje dichterbij. Het tussenstapje dat tijdens de raadsvergadering van 25 augustus genomen moest worden was de 'definitieve verklaring van geen bedenkingen.' Daarmee zijn de bezwaren van omwonenden en belanghebbenden meteen ook afgedaan. 

De raad heeft in meerderheid geen bedenkingen tegen het project, ook al stemt Jeppe Groenewold van Ameland’82 tegen het plan. Hij vindt dat de gemeente niet goed omgaat met de boeren die de grond van het vliegveld sinds jaar en dag gebruiken. Het is een onderdeel van hun bedrijfsvoering en de gemeente kan hun dat niet zomaar ontnemen, vindt Groenewold. Vijf boeren huren delen van het vliegveld om hun mest op uit te rijden en om het te maaien voor veevoer.

Jan Wijnberg en Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland stemmen ook tegen. Wijnberg meent dat het zonnepark een ‘te grote impact’ op het eiland heeft. ‘Het is een maatje te groot voor Ameland.’ De financiële onderbouwing is ook onduidelijk, vindt ABA. ‘Een meerderheid van Ameland ziet een zonnepark wel zitten, maar niet daar. Er is nooit serieus naar een alternatief gezocht.’ Wijnberg pleit voor een referendum.

Zoals het er nu uitziet zal dat er niet komen, want sleutelfiguur André Tuil van de VVD wil de ingeslagen weg voortzetten. De VVD’er, die totdat zijn partij de derde wethouder mocht leveren kritisch was en zijn twijfels uitte of het zonnepark wel genoeg rendement zou opleveren, is nu geheel op de hand van het collegevoorstel.

Jeroen de Jong van CDA sputtert nog even dat het ‘oneerbiedig is’ hoe de gemeente met de boeren omgaat, maar heeft verder toch geen bedenkingen.

Dirk Brouwer en zijn A’82 collega-raadsleden hadden voorafgaand aan de raadsvergadering de bezwaren nog eens doorgespit. ‘Ze hebben misschien wel een punt.’ De bezwaarmakers hebben hun best gedaan, vindt Brouwer en mooie bezwaren geschreven, maar zijn partij volgt het collegevoorstel. Op A’82'er Groenewold na dan.

PvdA’er Irma Marinus en ABA’er Gatso Lamsma waren niet aanwezig, zodat de stemming uitdraait op drie tegen en zes voor. In november is er nog een laatste tussenstap, de definitieve ‘go or no go.’

lees hier over Duurzaam Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *