Wie betaalt proceskosten Ameland?

BALLUM – Procederen kost geld, maar gemeente Ameland beweert dat ze niets hoeft te betalen, vanwege een fout dat een niet meer bestaand notariskantoor in 1999 maakte.

De kwestie gaat over een stuk grond aan de Ballumerweg in Nes. Ruurd Polet houdt voet bij stuk dat de strook hem toebehoort, terwijl de gemeente zegt dat het stuk aan buurman Johannes Klein is toebedeeld. De advocaat van Polet meent zoveel fouten in het dossier tegen te komen, dat hij grond ziet voor een uiteindelijke overwinning van zijn cliënt. De laatste overwinning werd met vuurwerk gevierd. Advocaat Franken gaat dan ook op stormramkoers door.

Wethouder Will Bakema is het een beetje zat, al die vragen over wie nu de advocaatkosten van de gemeente betaalt. Notariskantoor Nord uit Leeuwarden zou daarover in 2006/ 2007 een regeling met Ameland hebben getroffen. Ex-notaris Jan de Boer, die voor het toenmalig notariskantoor Nord werkte en die de afspraak met de gemeente zou hebben gemaakt, is op zoek naar de regeling die destijds getroffen zou zijn. Daarvan zou er toch iets op papier moeten staan. De Boer krijgt van Ameland niets, omdat hij geen belanghebbende is in deze zaak. Zijn collega van destijds, notaris Van Dijk, zou de fout in de leveringsakte hebben gemaakt. Dat voormalig notaris De Boer – in 2009 werd hij uit zijn ambt ontzet, omdat hij geld van klanten had gebruikt om personeel te betalen – beweert geen fout en afspraak te hebben gemaakt, ontlokt Bakema de term: “leugenaar.”

 

Journalist Atze Jan de Vries van de Leeuwarder Courant zit bovenop de zaak. Hij stopt niet eerder dan dat de onderste steen boven ligt. “Is dit allemaal wel de moeite waard?” vraagt Will Bakema zich af. Hij weet het antwoord wel en licht dat in een besloten vergadering toe aan de raadsleden. Ameland moet vooralsnog wachten op duidelijkheid tot De Vries klaar is met zijn werk.
 
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *