Wethouder werkt in opdracht van raad

BALLUM – Wethouder Ellen Bruins Slot werkt in opdracht van de raad en ze is ook aangesteld door de raad, op voordracht van twee partijen, haar eigen PvdA en AmelandEén. Dat wil de gemeente even gezegd hebben. “De suggestie dat Ellen Bruins Slot een gedeelte van haar tijd voor AmelandEén zou werken en een gedeelte voor de PvdA is echt onzin,” laat gemeente Ameland weten.

Tijdens de raadsvergadering van 7 januari werden vraagtekens gezet bij de opmerking van de wethouder zelf, dat ze deels onder het gesternte van AmelandEén was aangesteld. Letterlijk zei de wethouder: “Het is een vervelende situatie dat hier een wethouder zit die getekend heeft voor een coalitieakkoord tussen PvdA en AmelandEén, die destijds is aangesteld voor een deel onder het gesternte van AmelandEén gezien de verhouding één zetel – vijf zetels.” Haar opmerking voedde de wetenschap dat Bruins Slot een PvdA én een AmelandEén wethouder zou zijn.

“Als één van de partijen opstapt,” gaat de gemeentelijke uitleg verder, “blijft de andere over (in dit geval de grootste) en die heeft haar vertrouwen uitgesproken in deze wethouder. Dat is gememoreerd, niets anders. En dat is ook algemeen bekend.” Tijdens de raadsvergadering van 7 januari waren diverse raadsleden verbaasd over de uitspraak van de wethouder. Piet IJnsen was er zelfs een beetje verbolgen over: “Dit horen we na anderhalf jaar pas!” Daarover zegt de gemeente: “Raadseden die daar verbaasd over zijn, zijn gewoon niet goed op de hoogte!” Er is niets nieuws uit de hoge hoed getoverd, meent Ballum.

Wat wel bestaat is een portefeuilleverdeling, maar die staat los van de politieke achtergrond. De wethouders zijn aangesteld door de hele raad en niet door de eigen fractie alleen. Daarom staat bijvoorbeeld op het naambordje van de wethouders, dat tijdens raadsvergadering voor hun op tafel staat, alleen hun naam, functie en het wapen van Ameland. Bij de raadsleden, daarentegen, staat wél de partij op het naambordje. Op de website van gemeente Ameland staat de politieke kleur van de wethouders dan weer wel vermeld.

Het zijn niet alleen oppositieleden in de gemeenteraad die vraagtekens hadden bij een twee heren dienende wethouder. Ook uit de geledening van de PvdA zelf rezen daarover vragen. Niets aan de hand, zegt Ballum. Dat Bruins Slot het goed met AmelandEén kan vinden en dat de liefde wederzijds is, laat de foto zien die tijdens de raadsvergadering van 7 januari werd genomen door Persbureau Ameland.

 klik op 'Categorie: Gemeente & Politiek" te vinden onder de titel van dit artikel, om meer over de Amelander politiek te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *