Westers: “Ameland zoekt het maar uit.”

NES – De raad Ameland heeft het wellnessplan van Harry Westers afgestemd en nu zou de gemeente wel eens een rare pijp kunnen roken. André Tuil van de VVD waarschuwde gisteren al dat de gemeente zelf het oude subtropische zwembad weer op haar bordje krijgt, terwijl ze dacht er vanaf te zijn. Dat lijkt op heel hard kauwen en veel slikken uit te draaien, met een hoge rekening achteraf.

Ondernemer Westers had aan de Strandweg bij Nes een spa en wellness resort willen bouwen en gebruik willen maken van het thermaal water onder de grond van Ameland. Met de bouw van het complex en de inpassing van de twee verwaarloosde koepels is 25 tot 30 miljoen euro gemoeid. Westers had dat willen investeren op Ameland, maar heeft inmiddels zijn buik vol van het eiland. Hij is al vier jaar bezig om het complex, dat voorziet in een wellnesscentrum met hotelunits naast Hotel Noordsee, van de grond te krijgen. Hij vindt ondermeer de directeur van de VVV, Cinto Prosperi, en de Horecavereniging Ameland aan zijn zijde, maar moet steun van de meerderheid van de gemeenteraad ontberen. Die vallen over een bruggetje dat moet worden afgebroken, een fietspad dat moet worden verlegd en een paar meter ruimte tussen de afzonderlijke units, of laten ter elfder uren hun oren hangen naar een actiegroep die populistische geluiden laat horen.

Frank Hulsebos werpt zich op als de Voice of Ameland. Actiegroep Waakvlam, opgericht als actiegroep tegen verdere aardgasboringen op en rond het eiland, roept de eilanders nu op waakzaam te zijn voor Syltse toestanden. Het Duitse Waddeneiland Sylt is min of meer overgenomen door de rijke Duitsers. Daar hebben de directeuren van Miele en Bayer een tweede huis en daar rijden de rijke jongens in dure auto's over de lange weg die de twee uiteinden van het eiland verbindt. De huizen zijn daar zo duur geworden dat de eilanders er niet meer aan te pas komen. Waakvlam is beducht op een dergelijke ontwikkeling op Ameland. Hulsebos pleitte tijdens de raadsvergadering van maandag 13 juli voor een eilandbrede discussie over het project aan de Strandweg bij Nes.

Harry Westers lijkt daar niet op te willen wachten. Hij houdt het voor gezien. Aan de Leeuwarder Courant liet de hotelman weten ‘sprakeloos’ te zijn. Zijn wellness resort had een voorziening moeten worden die vooral in het voor- en naseizoen wat had kunnen betekenen voor het eiland, een elk-weer-voorziening voor mensen die van gezond en ontspanning houden en daarvoor graag de Waddenzee willen oversteken.

Dirk Brouwer van Ameland’82 bracht tijdens de raadsvergadering nog in herinnering dat ooit door de gemeenschap 2 miljoen gulden is geïnvesteerd in het toenmalige subtropische zwembad. Het werd een debacle. Sinds 2011 is Westers bezig om de raad warm te krijgen voor zijn project van wellness en hoogwaardige hotelbedden. Het oude zwembad zou erdoor worden opgewaardeerd en het gebied eromheen zou reuze opknappen. Na de motie van orde, die in de vergadering van 29 juni werd aangenomen, paste Westers nogmaals het plan, waar de gemeente niets in hoeft te investeren, aan. Brouwer vraagt het aan de andere raadsleden: “Is het wel zo grootschalig?” Het A'82 raadslid begrijpt de bezwaren niet: "We hebben altijd gezegd dat de ontwikkeling van wellness mogelijk moest zijn."

Intussen staan de koepels te verrotten en maken de raadsleden zich zorgen over de veiligheidstoestand. Die zorgen overbrugden niet de drie meter, het bruggetje en het fietspad. 

Het Wellness Spa Resort Ameland lijkt niet een van de grands travaux te worden die onder de heerschappij van burgemeester Albert de Hoop op Ameland worden gerealiseerd.

Of Westers moet nog bijdraaien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *