Wellness-plan aan Strandweg Nes afgestemd

BALLUM – De gemeenteraad van Ameland stemt in meerderheid niet in met het plan van Spa en Wellness Resort Ameland in de koepels van het voormalige subtropische zwembad Tropica Ambla aan de Strandweg bij Nes. Zeven van de elf raadsleden stemden vanavond tegen het plan zoals dat er nu ligt.

Harry Westers van Westcord Hotels wil samen met Kontour Vastgoed het plan ontwikkelen, maar in de ogen van de fracties van Algemeen Belang Ameland (ABA), CDA en Jeppe Groenewold van Ameland’82 (A’82) voldoet het nog niet aan de afgesproken contouren. Wat ABA betreft komt het plan waarover maandagavond gestemd moest worden dicht in de buurt van die kaders. Bij een in juni ingediend voorstel waren de hotelunits nog te hoog en was er teveel grond nodig van de gemeente. Dat waren voor ABA onoverbrugbare onderdelen. Ook is voorgeschreven dat de afstand tussen de hotelunits minimaal 15 meter moet zijn. Wat de eerste twee punten betreft is Westers/ Kontour naar de kaders gekropen die de gemeenteraad in 2012 heeft vastgesteld. Alleen de afstand tussen de units is 12 in plaats van 15 meter. Voor ABA is dat reden om tegen te stemmen, al heeft dit in de eigen geledingen discussie gegeven. ABA-er Gatso Lamsma staat positief tegenover het project, maar hij stemde net als zijn fractiegenoten. De kaders zijn er niet voor niets, meent hij en het is gebleken dat als de druk vanuit de politiek groter wordt er aanpassingen aan het plan mogelijk blijken te zijn.

Jeppe Groenewold van Ameland’82 stemde ook tegen, anders dan de meerderheid van zijn fractie. Dirk Brouwer en Rudolf Teuben zeggen volmondig ‘ja’ tegen de ontwikkeling van het plan zoals dat er nu ligt, maar Groenewold heeft grote moeite met het verdwijnen van een bruggetje en het verleggen van een fietspad in recreatiegebied De Vleijen.

De complete CDA-fractie stemde negatief, al is de fractie niet tegen een wellness-project. Het CDA heeft bezwaren tegen enkele onderdelen en vindt dat de initiatiefnemers terug naar de tekentafel moeten tot het wellnessresort voldoet aan de richtlijnen uit 2012.

De raadsleden hebben stuk voor stuk respect voor de ondernemer die iets met het verpauperde oude zwembad wil doen. PvdA-raadslid Irma Marinus is ook niet honderd procent tevreden met wat voor haar ligt, maar meent dat alle raadsleden water bij de wijn moeten doen, zoals de initiatiefnemer dat ook heeft gedaan door zijn ontwerp aan te passen. Marinus beaamt dat het plan nog niet helemaal voldoet aan wat de raad heeft afgesproken, maar zij vindt dat er iets met het zwembad moet gebeuren. Zoals het er nu staat ziet het er niet uit en het is gevaarlijk bovendien.

André Tuil (VVD) hekelt de tegenargumenten die in de laatste dagen via social media over en weer vlogen. Dat Ameland een eiland voor de rijken zou worden en dat inkomsten zouden wegvloeien naar niet-eilander ondernemingen. Oneigenlijke en onware argumenten, zegt Tuil. Hij wil vasthouden aan wat in het coalitieakkoord is afgesproken, namelijk dat Ameland een wellness voorziening krijgt. Er ligt nu een plan dat 30 miljoen kost en waar de gemeente geen stuiver aan hoeft te betalen. Als het project in de zwembadkoepels helemaal niet doorgaat dan zit de gemeente met een geldverslindend gebouw, want daar móet iets mee gebeuren, waarschuwt het VVD-raadslid. Wat de VVD betreft is stilstand achteruitgang. Tuil is vierkant voor, maar hij is slechts een van de vier.

Westers en Kontour Vastgoed kunnen nog met een nogmaals aangepast plan komen dat naadloos aansluit bij de kaders betreffende hoogte van en afstand tussen de units en bouwen op eigen terrein. Als ze dàt doen dan kunnen de raadsleden van ABA en CDA alleen nog maar vóór stemmen en blijft er één tegenstem over: die van Jeppe Groenewold.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *