Waker en Wachter geopend

HOLLUM – Het kunstwerk Waker en Wachter van Astrid Nobel (1983) is zaterdagmiddag geopend. Stichting Amelander Musea was de opdrachtgever van het project en de in Hollum geboren en getogen en inmiddels in Den Haag wonende kunstenares voerde het uit. Ze was er een paar jaar mee bezig, soms intensief en dan weer met wat meer afstand. In november 2019 werd duidelijk dat het 88.000 euro kostende project 35.000 euro subsidie kreeg uit het Mienskisfûns.

Het project kwam mede tot stand door de inzet van voormalig directeur Amelander Musea Joop de Jong en Jan Wibier. William Beijaard, de nieuwe directeur van de Amelander Musea, bedankte alle mensen die hadden meegewerkt dit kunstwerk tot stand te brengen. Op de middag van de opening werd het eigendom overgedragen aan Dorpsbelang Hollum. Ylia Nobel, het tweejarige neefje van Nobel, verrichtte de openingshandeling.

De twee kijkers op een duintje aan De Klonjes hebben ruim voor de opening al veel bekijks. De sokkels met daarop de bronzen verrekijkers en de trappetjes ernaartoe zijn al weken klaar. De plek is inmiddels een geliefde bestemming van menig wandelaar. De ene bezoeker wijst de andere op het tekstbordje, want daar staat wat het allemaal beduidt. De Waker en Wachter worden soms ook opgenomen in de Verborgen Bunkers fietsexcursie, afhankelijk van het gezelschap dat aan de excursie deelneemt. De ene kijker heeft immers een lens die is gemaakt van het optiek uit de vuurtoren dat in de eerste maand van de oorlog door eigen mensen werd stukgeslagen, opdat de Duitsers geen gebruik konden maken van het licht van de toren. Dat kristalglas is in een emmer op een zolder beland en hier en daar hadden Amelanders een brok. Zo lag er ook een stuk in huize Nobel en Astrid was als klein meisje al geboeid door de regenboogkleuren die verschenen als het zonlicht op het stuk van de lens viel.

Kinderen die de trappetjes naar Waker en Wachter nemen verbazen zich ook over de vuurtoren met regenboogkleuren. "Hij is niet scherp!" zegt de een, terwijl de ander niet kan stoppen met kijken naar die prachtige kleuren rondom die beroemde toren van Ameland. Hij is nu niet meer rood en wit en niet meer strak. Het is een toren geworden waaromheen je het hele spectrum kunt zien en de wereld kunt dromen.

Een klein stukje duin aan De Klonjes is ontsloten. De een vindt het zonde en vreest vertrapping en kaalslag. Een ander vindt het teveel geld. De derde roemt de kijkers, verbaast zich over de beelden van enerzijds de vuurtoren en anderzijds de kerktoren. Wie goed kijkt ziet door het bovenste raampje de blauwe lucht, kijkt dwars door de toren heen. Als er een vlag op de toren staat wordt dat beeld doorkruist door het uiteinde van de vlaggenmast, die de doorkijk voor een stukje belemmert. Een wonderlijk secure positionering van beide kijkers, die voor 88.000 euro voor 88.000.000 aan glimlachen op gezichten tovert. Een kunstwerk waar je zonder entreebewijs op mag, waar je doorheen kunt kijken en die op verschillende manieren verwondert. 

Bekijk hieronder de film die Astrid Nobel maakte over haar project.

lees hier Waker en Wachter verbinden rijksmonumenten

"Dear konne we gien nee teugen sêgge"

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *