Waker en Wachter verbinden rijksmonumenten

Geplaatst op: 09 juli 2020 - Categorie: Kunst & Cultuur

Impressie van Waker en Wachter - Astrid Nobel

HOLLUM - Aan De Klonjes, buiten het dorp Hollum is in opdracht van Stichting Amelander Musea een start gemaakt met het realiseren van een kunstwerk in de openbare ruimte. Na voltooiing wordt het werk in beheer gegeven aan Dorpsbelang Hollum. Het ontwerp dat als titel 'Waker en Wachter' draagt is van de op Ameland getogen kunstenares Astrid Nobel, momenteel woonachtig in Den Haag.

Onconventioneel observatiepunt
In het ontwerp staan naast het fietspad en vanaf een duinrand twee bronzen verrekijkers op sokkels, gericht naar de twee torens van het dorp, voormalige bakens voor de zeevaart. Een kijker heeft een lens gemaakt van een prisma van vuurtorenglas. Het geeft een dromerig regenboogkleurig beeld van de vuurtoren, dat verandert met de hoeveelheid zonlicht. Dit prisma maakte deel uit van het in de Tweede Wereldoorlog vernielde optiek van de vuurtoren van Hollum. De andere kijker vergroot een detail in de top van de kerktoren; de twee bovenste ramen staan recht tegenover elkaar waardoor je er dwars doorheen kan kijken. Benadrukt wordt hoe deze 'Waker' en 'Wachter' refereren aan nacht en dag, verleden en toekomst en als langdurige getuigen van veranderingen in het gebied gaan ze in samenhang tot elkaar functioneren als hernieuwde bakens.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Fryslân, Mondriaan Fonds, Dorpsbelang Hollum, gemeente Ameland, Aannemersbedrijf Mosterman en Nagtegaal Ameland.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?