Waker en Wachter verbinden rijksmonumenten

HOLLUM – Aan De Klonjes, buiten het dorp Hollum is in opdracht van Stichting Amelander Musea een start gemaakt met het realiseren van een kunstwerk in de openbare ruimte. Na voltooiing wordt het werk in beheer gegeven aan Dorpsbelang Hollum. Het ontwerp dat als titel 'Waker en Wachter' draagt is van de op Ameland getogen kunstenares Astrid Nobel, momenteel woonachtig in Den Haag.

Onconventioneel observatiepunt

In het ontwerp staan naast het fietspad en vanaf een duinrand twee bronzen verrekijkers op sokkels, gericht naar de twee torens van het dorp, voormalige bakens voor de zeevaart. Een kijker heeft een lens gemaakt van een prisma van vuurtorenglas. Het geeft een dromerig regenboogkleurig beeld van de vuurtoren, dat verandert met de hoeveelheid zonlicht. Dit prisma maakte deel uit van het in de Tweede Wereldoorlog vernielde optiek van de vuurtoren van Hollum. De andere kijker vergroot een detail in de top van de kerktoren; de twee bovenste ramen staan recht tegenover elkaar waardoor je er dwars doorheen kan kijken. Benadrukt wordt hoe deze 'Waker' en 'Wachter' refereren aan nacht en dag, verleden en toekomst en als langdurige getuigen van veranderingen in het gebied gaan ze in samenhang tot elkaar functioneren als hernieuwde bakens.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Fryslân, Mondriaan Fonds, Dorpsbelang Hollum, gemeente Ameland, Aannemersbedrijf Mosterman en Nagtegaal Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *