VPVA: legaliseren van huisjes in tuin

HOLLUM – Gemeente Ameland kreeg ruim 80 brieven binnen naar aanleiding van het bestemmingsplan Hollum. Veel van deze bezwaren zijn van particuliere verhuurders in Hollum die vrezen de recreatieve bestemming van hun bijgebouw te verliezen. De Vereniging van Particuliere Verhuurders Ameland (VPVA) hield 9 november een inloopavond in De Welvaart.

De VPVA bepleit legalisering van alle al dan niet vrijstaande bijgebouwen en woningen in de dorpen die al jaren in gebruik zijn als recreatieverblijf. De gemeente heeft de afgelopen decennia toegestaan dat deze woningen en bijgebouwen als recreatieverblijf gebruikt zijn en er is toeristenbelasting voor betaald. Veel eigenaren hebben in hun huisje geïnvesteerd, weet de VPVA. De vereniging vindt dat er te veel onduidelijkheid is over bijvoorbeeld vererving, verkoop en bouwvergunningen. Het nieuwe bestemmingplan is de uitgelezen kans om eigenaren duidelijkheid en rechtszekerheid te geven, vindt de VPVA.

De vereniging had de heer Sjouke Dantuma, adviseur ruimtelijke ordening en milieu, uitgenodigd om vragen van verhuurders te beantwoorden. In zijn betoog maakte hij de aanwezigen duidelijk waar voor de bezwaarmakers kansen liggen om de bezwaren extra te motiveren. Deze kansen liggen vooral bij de vraag of de gemeente nog een keer van overgangsrecht gebruik mag maken, volgens Dantuma.

De VPVA vindt een divers aanbod van vakantieverblijven voor Ameland heel belangrijk. “Daar horen zeker de verblijven van Amelander families in de dorpen bij. De VPVA vraagt de gemeente daarom het nieuwe bestemmingsplan te herzien,” zegt Marius Gerritsma van de VPVA.

Op 16 november komt in een speciale commissie vergadering het bestemmingplan aan de orde. Bezwaarmakers kunnen dan maximaal 5 minuten inspreken.

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *