Vernieuwde Ridderweg te smal

BALLUM – De Ridderweg, de zuidelijke verbindingsweg tussen Hollum en Ballum, is bijna af en nu blijkt hij te smal te zijn aangelegd. Afgelopen weken was de weg gesloten vanwege de werkzaamheden. Er kwam een nieuwe toplaag op, er kwam een rood snelheidsremmend plateau ter hoogte van de kaasboerderij dat de snelheid moet temperen van 80 naar 60 km. en er werd een rij groeistenen langs het wegdek gelegd. “Ik heb hem zelf al uitgeprobeerd. Hij ligt er als een biljartlaken bij,” probeerde Albert de Hoop wat olijkheid in de raadsvergadering te brengen. Maar olijk was de stemming allerminst.

Wethouder Nico Oud werd ter verantwoording geroepen en hij kon niet anders dan het boetekleed aantrekken. De weg is 4.80 waar hij 5 meter had moeten zijn. Oud werd op 1 juli geconfronteerd met het feit dat de bouwers waren uitgegaan van een verkeerde breedte van het fundament. Iedereen ging ervan uit dat de oude weg 5 meter was, terwijl de breedte varieerde van 4.90 tot 5.20 meter. De wegenbouwer zaagde de zijkanten recht toen de nieuwe toplaag was gelegd. Op het smalste deel van de weg verdween zo nog eens 10 centimeter waardoor er 4.80 overbleef. Twintig centimeter smaller dan de raad eerder dit jaar had besloten. Oud: “Je wordt geconfronteerd met het feit. We kunnen er niet zomaar een stukje aan plakken.” Raadslid Tineke Hemminga (PvdA) pikte deze uitleg van de wethouder niet. “U hebt slechte regie gevoerd!”

Toen er begin juli werd geconstateerd dat er iets was fout gegaan, overlegden ambtenaren met de uitvoerders. Zij bepaalden dat de weg werd afgemaakt zoals de reconstructie was ingezet: twintig centimeter smaller dan volgens plan.

Voor wethouder Oud kan de kwestie nog een staartje krijgen. Raadslid Piet IJnsen (ABA) eiste een compleet dossier over de kwestie om er in de eerstvolgende raadscommissievergadering over te kunnen discussiëren. IJnsen wil weten wie akkoord heeft gegeven aan de smallere uitvoering. Hemminga benadrukte dat ze geen ambtenaar verantwoordelijk wil stellen. Tegen Oud: “De weg is 4.80 en niet af. Ik stel ú verantwoordelijk.”

Oud ontzenuwt het gerucht dat de gemeente met opzet een fout gemaakt heeft om alsnog een 60 km. weg van de Ridderweg te maken. “Daar is absoluut helemaal niets van waar.” De snelheid was een heikel punt. Eerder dit jaar besloot de raad na veel discussie tot 80 km.

Raadslid Rudolf Teuben (A’82) is buschauffeur. Hij rijdt dagelijks over de Ridderweg. Teuben vreest dat de bussen toch door de berm zullen moeten en dat de groeistenen het onder de krachten van de grote wielen zullen begeven.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *