Verkiezingsdebat 1 maart 2014 – 1 –

NES – Alle lijsttrekkers van de zes partijen van Ameland traden aan in De Toel voor het verkiezingsdebat aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Debatleider was Wouke van Scherrenburg. Er werd gedebatteerd naar aanleiding van een aantal stellingen die de politieke fracties zelf hadden mee voorbereid.

Als eerste werd gevraagd hoe de verschillende partijen tegenover zelfvoorzienendheid, zelfstandigheid van de gemeente en groei van het aantal vakantiegangers staat.

Will Bakema (A’82) wil beheerste groei van gasten en een volledig zelfstandige en zelfvoorzienende gemeente. Hij wil wel een zonnepark maar geen windmolens.

Piet IJnsen (ABA) wil energie halen uit nieuwe technieken, hij denkt aan aardwarmte, zonnepanelen en getijdestrom, maar niet uit windmolens. De gemeente moet zelfstandig blijven en er kunnen nog wel wat toeristen bij.

André Tuil (VVD) is voor zelfvoorziening van energie maar niet ten koste van alles. Volledige zelfvoorziendendheid is een utopie.

De gemeente kan best sommige dingen uit handen geven. Ga geen oudere huurwoningen isoleren maar bouw nieuwe goed geïsoleerde woningen. Isoleren van jaren '50-'60 woningen is geldverkwisting.

Nico Oud (CDA) meent dat we moeten streven naar volledige zelfvoorzienendheid, maar die laatste 10% zal te duur zijn. Ameland moet geen regiegemeente worden maar zelf zijn broek ophouden. Ameland moet niet naar 1.500.000 bezoekers, het moet niet een pretpark worden. Er kunnen nog 200 – 300.000 bezoekers bij.

Irma Marinus (PvdA) is helemaal voor duurzaamheid, dat geldt voor energie maar ook voor zorg. Burgers kunnen veel zelf aan duurzaamheid doen: zonnepanelen, elektrische auto, isolatie. Met gemeentelijke stimuleringsmaatregelen kan er nog veel meer. Ook huurwoningen kunnen beter geisoleerd worden. 1½ miljoen bezoekers kan Ameland niet aan. Dat moeten we niet willen. Ameland moet geen regiegemeente worden maar zelfstandig blijven.

Albert Huizeling (CAO partij) vindt dat Ameland helemaal zelfvoorzienend op het gebied van energie moet worden. De Waddeneilanden moeten samen met de overzeese rijksdelen één grote provincie binnen het Koninkrijk gaan vormen. Daar is een grondwetwijziging voor nodig. Wij lobbyen al in Den Haag.

1 ½ miljoen bezoekers is mooi als het haalbaar zou zijn, maar dat is het niet.

Will Bakema proeft bij de woorden van Nico Oud terugkrabbelen op de duurzame ambitie, die Ameland samen met de andere Waddeneilanden heeft, om 2020 zelf in de energiebehoefte van energie en water te voorzien.

Nico Oud meent in antwoord dat de laatste 20% kostbaar zullen worden. Verder leggen technieken zoals geothermie beslag op grond. Oud vreest dat er voor die laatste 20% zelfvoorzienendheid gewacht moet worden tot nieuwe technieken betaalbaar worden.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *