Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 

BALLUM – Op woensdag 20 maart vinden er in Nederland twee verkiezingen tegelijkertijd plaats. Als u kiesgerechtigd bent, mag u in uw provincie stemmen voor de verkiesbare leden van Provinciale Staten en voor de verkiesbare leden van het algemeen bestuur van het waterschap. U mag stemmen als u 18 jaar of ouder bent en als u de Nederlandse nationaliteit bezit. 

Stempas en identiteitsbewijs mee

Kiesgerechtigden krijgen uiterlijk veertien dagen voor de verkiezingen op hun huisadres een uitnodiging om te stemmen: een stempas. Afhankelijk van uw nationaliteit kan het zijn dat u alleen een stempas ontvangt voor de waterschapsverkiezing. Als u voor beide verkiezingen kiesgerechtigd bent, ontvangt u twee stempassen die u beide moet meebrengen naar het stembureau. Naast uw stempas(sen) moet u ook een geldig identiteitsbewijs meenemen. U moet zich bij het stembureau altijd identificeren. Voor deze verkiezingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal vijf jaar verlopen mag zijn.

Stembureaus op Ameland

Op Ameland kunt u op 20 maart tussen 7.30 en 21.00 uur bij één van de vier stembureaus uw stem uitbrengen. Het staat u vrij om in elk willekeurig stembureau binnen de gemeente te gaan stemmen:

  • De Stelp, Hidde Dirks Katstraat 4 in Hollum
  • Gemeentehuis, Jelmeraweg 1 in Ballum
  • Jaap Klaassen Hal, Schoolstraat 6 in Nes
  • Dorpshuis ’t Wantij, Binnenweg 15 in Buren

Vervangende stempas aanvragen

Bent u een stempas kwijtgeraakt? Dan kunt u uiterlijk dinsdag 19 maart 2019 tot 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen in het gemeentehuis in Ballum, van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.

Stemmen bij volmacht

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen, kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van de stempas vult u de naam in van degene die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Ameland woont en ook een stempas heeft ontvangen. De gemachtigde moet zelf ook voor beide verkiezingen gaan stemmen en moet naast het eigen geldig identiteitsbewijs ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u laten zien.

Verkiezingsborden

In alle dorpen staan op verschillende plekken borden waarop de deelnemende partijen hun verkiezingsposter kunnen plakken. 

Amelanders op de lijst

Er staan diverse Amelanders op de kandidatenlijsten.

PS lijst 1: nr. 49. Suzanna Twickler

PS lijst 2: nr. 34. Irma Marinus

PS lijst 4: nr. 4. Peter van Noort

PS lijst 11: nr 5. Albert Huizeling

PS lijst 12. nr. 13. Jan B. Wijnberg

Wetterskip Fryslân lijst 2: nr. 25. Tonnie Overdiep

Wetterskip Fryslân lijst 9: nr. 4. Albert Huizeling

Dossier Provinciale Statenverkiezingen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *