Verhoging heffingen voor stacaravans gaat door

BALLUM – Overleggen met campingbeheerders, ingezonden brieven, bezwaren en mailtjes. De gemeente heeft het druk gehad met de nieuwe belastingverordeningen. De onroerendzaakbelastingen, de toeristenbelasting en de forensenbelasting gaan omhoog.

Een van die verordeningen gaat over de afvalstoffenheffing die wordt berekend aan caravaneigenaren. Voorheen betaalden zij enkele tientjes per jaar, maar vanwege inschaling als recreatiewoning gaat de stacaravaneigenaar veel meer betalen. Het leverde enkele honderden brieven van caravaneigenaren op vaste standplaatsen op, maar de gemeente is gebonden aan de uitspraak van de Hoge Raad: een stacaravan is gelijk aan een vakantiewoning. Dat betekent een forse verhoging van de afvalstoffenheffing, van 30 euro naar 160 euro voor een vierpersoons caravan. Campingeigenaren en bezitters van stacaravans zijn tegen de verhoging, maar hun protesten vonden bij de meerderheid van de raad geen weerklank. Algemeen Belang Ameland, CDA en VVD probeerden nog iets te redden door een amendement in te dienen die voorzag in een lager bedrag, maar dat werd met 5 tegen 6 stemmen verworpen.

De oppositie meent dat met deze lastenverzwaring juist de categorie met de smallere beurs getroffen wordt. Ameland wil gedifferentieerd publiek, zodat niet alleen mensen met een dikke beurs in luxe appartementen op het eiland vakantie kunnen vieren. Er moet ook ruimte zijn voor minima, de vakantiegangers die voor de caravan kiezen.

Het kwam PvdA-raadslid Irma Marinus op een sneer van Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland te staan. “Mevrouw Marinus heeft altijd de mond vol over de minima!” Het mocht niet baten. Marinus stemde met de coalitiepartij AmelandEén voor de verhoging van de heffing voor de stacaravans.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *