Van de redactie – Maarkelsnieuws en Lokale nieuwsgaring

HOLLUM – “Dank voor je reactie." Dat zegt een tipgever nadat ik hem een mailberichtje heb gestuurd over een nieuwsbericht dat ik op de website van PA had gezet. Het gaat over een school uit Markelo, die bezig is met een feestwagen met Ameland als thema. De tipgever moest natuurlijk wel even weten dat er iets met zijn tip was gedaan. Hij vervolgt zijn mailbericht met: “De website van Persbureau Ameland volg ik al jaren vanuit mijn interesse voor Ameland. Zelf ben ik betrokken bij Maarkelsnieuws, ik heb mede hierdoor misschien nog wel meer bewondering voor de manier van berichtgeving van Persbureau Ameland. Lokaal is het soms erg lastig om in de ogen van de inwoners onafhankelijk te kunnen berichten, de wijze waarop dat bij Persbureau Ameland plaatsvindt is voor mij in ieder geval een voorbeeld.”

Dit mailbericht was een geschenk uit de hemel. Het was een prachtige tegenhanger voor de ingezonden brief van Bob.

Dank, tipgever uit Markelo. Heel veel dank.

Aan Bob Rijpstra schreef ik een uitgebreid bericht per elektronische post terug. Dit is hem:

“Dag Bob,

Natuurlijk plaats ik deze ingezonden brief op mijn site. Je schrijft hem trouwens wel heel direct aan en over mij. Weet je zeker dat je hem gepubliceerd wilt hebben? Als je zo persoonlijk bent in je schrijven, dan had je hem ook aan mij alleen kunnen sturen of mij kunnen bellen, of op straat aanspreken.

De GMR heeft, by the way, dezelfde kans gehad als de BC om de vragen te beantwoorden. En als de GMR de vragen niet goed vond, geen tijd kon vinden om ze te beantwoorden of ze niet wil beantwoorden, dan had de GMR dat zelf kunnen laten weten. De rest van de gebruikte info komt uit de brieven die openbaar staan op de site van de gemeente, de brief van de GMR en de brief van de BC. Als voormalig BC-lid weet ik natuurlijk wel hoe de hazen lopen, maar die kennis kan ik niet gebruiken en gebruik ik ook niet. Wat ik schrijf is op basis van vragen en antwoorden en stukken. Ook de column was op basis van stukken en vragen en antwoorden, destijds aan alle gremia.

Bijzonder dat jij er een ingezonden brief over schrijft en de GMR niets, maar dan ook niets laat horen. Behalve wat reacties van GMR-lid Gerrit van der Laag op social media, die kennelijk niet heeft begrepen dat niet reageren ook echt niet reageren is.

En Eva heeft kennelijk niet goed gelezen dat de GMR de kans heeft laten lopen haar kant te belichten. Van de GMR kon alleen de brief gebruikt worden, omdat, zoals je weet, de GMR geen antwoorden op de door mij gestelde vragen heeft gestuurd. In die zin zijn wel beide kanten belicht, alleen heeft de BC meer uitgelegd nav de vragen. En waarom de GMR de antwoorden niet heeft gestuurd? Ik weet het niet, ik kan er slechts naar gissen en dat doe ik niet openbaar. Jij insinueert dat je het weet en dat is wel bijzonder en je insinueert het ook nog eens in een ingezonden openbare brief.

Je hebt de column van een jaar geleden trouwens goed begrepen.

Over onbevooroordeeldheid en objectiviteit heb ik nog niet zolang geleden een column geschreven, omdat ik wel eens vaker naar mijn hoofd geslingerd krijg niet objectief te zijn. Hier kun je die column lezen. Het gaat in dit geval over Wellness en Voice of Ameland, maar het principe van objectief schrijven geldt natuurlijk in het algemeen. Lees vooral het laatste stukje, want daar staat de essentie.

Je schetst in je stuk de relaties tussen jou en andere betrokkenen en mij en andere betrokkenen. Dat web van relaties is nog vele malen ingewikkelder en uitgebreider. We zijn op heel veel verschillende manieren met heel veel mensen op Ameland verbonden. Dat kan ons nooit weerhouden om ergens iets over te vinden/ schrijven. Wat jij nu doet is met een ingezonden brief, openbaar reageren op de OPO-problematiek. Wat je zegt dat je niet doet, doe je dus toch.

Je kiest geen partij, zeg je. Nou, lees dan je eigen ingezonden brief nog eens na op de feiten die je aandraagt en de dingen die je schrijft. Ben benieuwd wie van de lezers jouw brief leest als een brief zonder keuze voor een partij.

Je schrijft nog wat zaken in je brief waarbij ik denk dat we de boter aardig kunnen verdelen.

Petra Pera zegt het heel goed. Om wiens belangen gaat het eigenlijk? Als ik daar de vinger achter krijg dan ben ik de eerste om daar over te schrijven.”

En aan de tipgever uit Markelo schreef ik: “Wat ben ik blij met je berichtje. Ik krijg net ongenadig op mijn lazer via een ingezonden brief. Die staat naast het bericht over het Maarkelsnieuws. Ben altijd in voor tips en leuke berichten over het een en ander. Wellicht komen we elkaar nog eens tegen. Dan kunnen we even bomen over lokale nieuwsgaring en zo.”

Jeanet de Jong

Persbureau Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *